És az állásinterjún sem csak a szakmai tudás számít
Fotó: Shutterstock

Nem a legnépszerűbb szakok adják a legértékesebb diplomákat

A három legnépszerűbb felsőoktatási szak között nincsenek ott azok a képzések, amelyek a legkeresettebb felsőfokú végzettségeket adják manapság. Mutatjuk, milyen diplomákat keresnek leginkább a cégek napjainkban, és a szakmai tudáson kívül mit mérhetnek fel egy állásinterjún.


Az, hogy népszerű egy egyetemi szak, nem azt jelenti, hogy keresett végzettséget ad

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekben meghirdetett képzésekre idén. Tavaly a gazdálkodási menedzsment, a pszichológia és a jogász szakokra jelentkeztek a legtöbben. Viszont Polgár Petra, a Randstad Magyarország egyik toborzási szakembere arról beszélt a Telexnek, hogy nem azokra a felsőfokú végzettségű szakemberekre van a legnagyobb igény az országban, akik ezeken a szakokon végeznek.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröket tekintve jelenleg villamosmérnökökre és gépészmérnökökre lehet a legnagyobb a kereslet a munkaerőpicon. Emellett a szoftverfejlesztéshez kapcsolódó képzéseken, azaz a mérnökinformatikus és programtervező informatikus szakokon végzettekre vadásznak a legtöbben. Továbbá kiemelendők a gazdaságtudományok közül a pénzügy és számvitel szakok is. Ezek a végzettségek munkaképes angolnyelv-tudással kiegészülve szinte azonnali elhelyezkedést és kiemelkedő fizetést biztosítanak Magyarországon.

Nem csak a végzettség számít

A szakember hozzátette, a vállalatok ha hiányszakmára keresnek embert, gyakran engednek a szakmai elvárásaikból. Az új kollégák hiányosságait pedig tréningekkel és/vagy továbbképzésekkel igyekeznek pótolni. Ezért az interjúkon szokás felmérni a tanulási képességet és a jelöltben rejlő hosszabb távú potenciált is. Valamint azt, hogy a pályázó hogyan kezeli a változásokat.

Emellett fontos a jó kommunikációs készség. Például a mérnöki munkakörökben is lényeges, hogy a szakember jól értse a másik felet, illetve át tudja adni a gondolatait. Továbbá értékes kompetencia az együttműködő képesség és az érzelmi intelligencia, amelyek elengedhetetlenek a vezetői pályához.

5 dolog, amivel egy cég meg tudja tartani a dolgozóit

Az elmúlt években – legfőképp a járvány miatt– drasztikusan megváltoztak az álláskeresők igényei. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze, a megfelelő bérezésen túl mi szükséges ahhoz, hogy egy vállalkozás versenyképes maradhasson a munkaerőpiacon. Öt olyan juttatást és szempontot mutattunk be, ami miatt vonzó lehet egy cég 2023-ban. A listán a következő tételek szerepeltek:

  • Hibrid munkavégzés lehetősége
  • Rugalmas időbeosztás
  • Egészségügyi ellátási csomag
  • Továbbképzések biztosítása
  • Cafeteria

Ne hagyd ki!