Egy iroda.

5 dolog, amivel egy cég meg tudja tartani a dolgozóit

Az elmúlt években – legfőképp a járvány miatt– drasztikusan megváltoztak az álláskeresők igényei. De mégis milyen lépéseket kell végrehajtania egy munkaadónak ahhoz, hogy versenyképes tudjon maradni a piacon? Az alábbi cikkben öt olyan juttatást és szempontot mutatunk be, ami miatt vonzó lehet egy cég 2023-ban.


1. Hibrid munkavégzés

Azokban az iparágakban, ahol lehetőség van otthoni munkavégzésre, a munkavállalók egyre jobban igénylik a home office-opciót, ami – ha figyelembe vesszük a magunk mögött hagyott világjárvány sújtotta időszakot – egyáltalán nem meglepő. Sok szakértő szerint azonban a hibrid munkavégzés a legideálisabb és legpraktikusabb választás, ami azt jelenti, hogy az alkalmazott 2-3 napot tölt bent az irodában, a hét maradék részében pedig otthonról dolgozik.

2. Rugalmas időbeosztás

Az elmúlt években számos újfajta igény jelent meg a munkavállalók részéről, jó példa erre az előbb említett otthoni munkavégzés mellett a rugalmasabb időbeosztás is. Röviden, ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak – amennyiben van lehetőség erre – a saját maguk által kijelölt időkeretben szeretnék elvégezni az adott feladatot.

Ezt az igényt egyébként konkrét statisztikai adatok is alátámasztják, mivel az ADP bérszámfejtési szolgáltató megállapította, hogy 10-ből 7 munkavállaló szeretne nagyobb rugalmasságot a munkaidő-beosztás tekintetében, és 43 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy ez egy fontos szempont az álláskeresés során.

3. Egészségügyi ellátás

A mai világban az egészségügyi ellátás szerepe drasztikusan felértékelődött, így tehát nem meglepő, hogy az álláskeresők egy részének kifejezetten fontos, hogy az alapbére mellé egy magánegészségügyi szolgáltatást is felajánljanak. Emellett egyes szakértők szerint a közeljövőben a telemedicina-szolgáltatás is egyre jobban fel fog értékelődni, amelynek segítségével a beteg az online térben konzultálhat az orvosával, és így írathatja fel a szükséges gyógyszereket.

4. Továbbképzések

Nem túlzás kijelenteni, hogy a különböző iparágakon belül a verseny napról napra élesedik, és ezt természetesen a munkavállalók is tudják. Pont emiatt egyre több álláskereső fejében merül fel az a gondolat, hogy kifejezetten olyan munkahelyen szeretne dolgozni, ahol biztosított a folyamatos fejlődése.

A jövőorientált vállalatoknak tehát komoly figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy különböző workshopokat, előadásokat és továbbképzéseket szervezzenek az alkalmazottaknak.

5. Cafeteria

Listánk utolsó „szereplője” talán a legkevésbé meglepő szempont, hiszen a különböző cafeteria-juttatások sok éve kiemelt részét képezik munkavéllalói csomagnak. A magyar dolgozók is kifejezetten fontosnak tartják ezt a szempontot, ugyanis mi is beszámoltunk arról, hogy egy tavaly novemberben az OTP Pénztárszolgáltató által készített kutatás szerint a válaszadók több mint harmadánál a munkahelyválasztásnál is fontos szempont a megfelelő cafeteriarendszer, negyedüknél pedig a három leglényegesebb munkahelyi kritérium között szerepel. Szintén 25 százalék nyilatkozta azt, hogy a béren kívüli juttatások megszűnése arra ösztönözné, hogy munkahelyet váltson.

Ne hagyd ki!