Friss kutatás eredményeit publikálta az OTP
Fotó: Shutterstock

Dolgozók tömegei mondhatnak fel, ha megszűnik ez a juttatás

Egy friss felmérés szerint a magyar munkavállalóknak a munkahelyükön a jó légkör és az alapbér a legfontosabb, azonban többeknek lényegesek a béren kívüli juttatások is. Sokan nagyon nehezen viselnék, ha megszűnne a cafeteria.


Elmondták a dolgozók, hogyan viszonyulnak a cafeteriához

Egy friss kutatás eredményeit közölte az OTP Pénztárszolgáltató arról, hogyan viszonyulnak a cafeteriában részesülő alkalmazottak a béren kívüli juttatásokhoz. A felmérésből kiderül, hogy a válaszadóknál az alapbér a legfontosabb munkahelyi kritérium, ezt követi a munkahely jó megközelíthetősége, majd a munkakör, aztán a béren kívüli juttatás.

A válaszadók több mint harmadánál a munkahelyválasztásnál is fontos szempont a megfelelő cafeteriarendszer, negyedüknél pedig a három leglényegesebb munkahelyi kritérium között szerepel. Szintén 25 százalék nyilatkozta azt, hogy a béren kívüli juttatások megszűnése arra ösztönözné, hogy munkahelyet váltson.

A cafeteriarendszer nem csupán a munkahelyválasztását befolyásolja, hanem a dolgozók háromnegyede szerint a lojalitását, megbecsültségének érzését is erősíti. A munkavállalók negyede a felmondást is megfontolná, ha megvonnák tőle a juttatást

- nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya területi vezetője.

Fontos változások a SZÉP-kártyánál

A napokban jelentettek be több fontos változást a SZÉP-kártya felhasználhatóságával kapcsolatban. A kártya használata 15 százalék adókedvezményt biztosít a vásárlásoknál. A kormány a turizmus és a vendéglátás támogatása és a munkahelyek megőrzése érdekében arról döntött, hogy az adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti.

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet a kedvező adózás mellett felhasználni, ezután a teljes adótartalmat kell megfizetni. A jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel.

A rendelet értelmében a 15 százalékos díj 50 százalékát a pénztári szolgáltató a SZÉP-kártyával kapcsolatos közvetlen működési költségeire és marketingköltségeire fordíthatja. A másik felét a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak utalja át. A szolgáltató a kártyatulajdonost 90 nappal a levonás előtt tájékoztatja az egyenlegéről és az előzetesen kiszámított díjról.

Bérfejlesztés a cégeknél

A fentebb említett kutatás szerint a megfelelő fizetés lehet az emberek munkahelykeresésekor a legfontosabb elvárás. A vállalatok is tisztában vannak ezzel, amit alátámasztanak a Profession.hu álláskereső portál friss adatai. Eszerint idén nagyjából a hazai cégek negyede eszközölt 5 és 9 százalék közötti bérfejlesztést, azonban 39 százalékuknál 10 és 14 százalék közötti volt az általános fizetésemelés. Ennél nagyobb egyetemes béremelést a munkaadók 29 százaléka valósított meg. Azonban a jövő évi tervekben nagyjából a vállalkozások fele kalkulál 10-14 százalékos emeléssel.

Az utóbbi pár évben kialakult éles toborzási versenyben a cégek elsősorban a bérezéssel tudtak kitűnni, új munkaerőt szerezni és a meglévőt megtartani. A vállalatokkal szembeni munkavállalói elvárás a legtöbb esetben az volt, hogy az inflációt próbálják a cégek ellensúlyozni a fizetések emelésével. (…) Várhatóan jövőre is bérfejlesztéssel kell tervezniük a cégeknek, e mértékének meghatározásánál pedig irányadó lesz az aktuális infláció

- nyilatkozta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

Ne hagyd ki!