Például több mint negyedével esett vissza a számítástechikai szakemberek iránt a kereslet
Fotó: Shutterstock

Érik a fordulat a magyar munkaerőpiacon, kinek kell aggódnia?

Markáns fordulat nem érezhető a hazai munkaerőpiacon, azonban a cégek visszafogták a toborzási akcióikat a nyáron. Éves távlatban kevesebb lett az álláshirdetés, azonban megnőtt az álláskeresők száma egy friss kutatás szerint.


Változás kezdődhetett a magyar munkaerőpiacon

A Profession.hu álláskeresési portál statisztikái alapján csökkentek a hirdetésszámok a júniusi-augusztusi időszakban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, azonban nőtt a munkakeresők száma. Idén júniusban 28 százalékkal, augusztusban pedig 38 százalékkal többen jegyezték be profiljaikat az oldalon, mint egy évvel korábban – írja a 24.hu.

Évek óta az IT, programozás területeken keresik a legtöbb munkavállalót. Sokat mondó adat, hogy idén ez az ágazat produkálta a legnagyobb keresletcsökkenést 13 százalékkal 2021 első nyolc hónapjához képest. Ezt a jog és jogi tanácsadás követi 1 százalékos csökkenéssel, majd az építőipar 1 százalékos emelkedéssel.

Az utóbbi két nyár adatait összevetve nagyobb a differencia: az IT programozás és fejlesztés területén 28 százalékkal, a közigazgatásban 24 százalékkal, a jog és jogi tanácsadás területén pedig 18 százalékkal fogyatkoztak álláshirdetések. Továbbá az SSC szektorban (17 százalék), az építőiparban (9 százalék), valamint az egészségügy és gyógyszeripar (4 százalék) kategóriában is kimutatható a csökkenés.

Markáns bérfejlesztések

A portál adatai szerint idén nagyjából a hazai cégek negyede eszközölhetett 5 és 9 százalék közötti bérfejlesztést, azonban 39 százalékuknál 10 és 14 százalék közötti volt az általános fizetésemelés. Ennél nagyobb egyetemes béremelést a munkaadók 29 százaléka valósított meg. Azonban a jövő évi tervekben nagyjából a vállalkozások fele kalkulál 10-14 százalékos emeléssel.

Az utóbbi pár évben kialakult éles toborzási versenyben a cégek elsősorban a bérezéssel tudtak kitűnni, új munkaerőt szerezni és a meglévőt megtartani. A vállalatokkal szembeni munkavállalói elvárás a legtöbb esetben az volt, hogy az inflációt próbálják a cégek ellensúlyozni a fizetések emelésével. (…) Várhatóan jövőre is bérfejlesztéssel kell tervezniük a cégeknek, e mértékének meghatározásánál pedig irányadó lesz az aktuális infláció. (…) Fontos kérdés, hogy megjelenik-e majd olyan munkaerőtöbblet a piacon, ami a cégeket előnyösebb pozícióba hozza, így megoldhatják a munkaerő-felvételt jelentősebb béremelés nélkül

- nyilatkozta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

Megjegyzik, hogy tavaly a járványhelyzet éreztette a hatását a munkaerőpiacon, idén pedig a kiugró infláció és az energiaárak elszabadulása. Még csak mérsékelt lassulás érzékehető, ezért következtetéseket csak egy-két hónap múlva lesz érdemes levonni.

Ne hagyd ki!