Állásinterjún gesztikulál egy fiatal nő
Fotó: Shutterstock

Így tudsz jó fizetést kiharcolni egy új munkahelyen

Kedvezhet az álláskeresőkneka jelenlegi munkaerőpiaci helyzet. Érdemes a lehető legmagasabb fizetést kisajtolni, ha új helyre szegődünk. Ehhez nem árt ismerni egy-két trükköt.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévében a betöltetlen állások aránya itthon 2,4 százalékos volt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi átlagkeresete pedig 13,7 százalékkal volt magasabb 2022 januárjában az előző év azonos időszakához képest. De mi a módi az Egyresült Államokban?

A piszkos anyagiak

A munkaadók gyakran már a felvételi folyamat első szakaszában arról érdeklődnek, hogy mekkora a fizetésigényed. Ezt jobb ilyenkor még nem számszerűsíteni.

Akkor érdemes pénzről beszélni, amikor már akarnak, szükségük van rád, meg akarnak szerezni. Ilyenkor már jó eséllyel kiszorítják számodra az összeget

- mondta a CNN által megkérdezett szakértő.

Ha csak lehet, jobb elkerülni azokat a kérdéseket is, amelyek az álláskereső jelenlegi fizetését firtatják.

Az új helyen a fizetés ne azon alapuljon, amit eddig csináltál, hanem azokon a készségeken, amelyekre az új állásodban szükséged lesz, és amennyit az az aktuális munkaerőpiacon ér.

Az Egyesült Államokban egyes állami és helyi törvények egyenesen tiltják, hogy a munkáltatók a jelentkezők fizetéstörténete felől érdeklődjenek.

A pénzről sokkal inkább érdemes az álláskeresési folyamat vége felé beszélni. Egyes tanácsadók egyenesen arra biztatnak, hogy addig ne essen szó az anyagiakról, amíg ki nem mondják: fel akarunk venni.

Az összegnek pedig érdemes alaposan utánajárni, feltérképezni, hogy hasonló állásokban, hasonló tapasztalatokkal éppen mennyit keresnek az emberek.

Az összeg legyen magas, de ne elszálltan magas.

Ha már kiderült, hogy mi volna a reális összeg, még mindig bedobhatunk három különböző számot:

a kívánság, az akarat és a „séta” összegét.

Az első az a magasabb összeg, amivel nyitni érdemes. A második a tulajdonképpeni cél, az előzőnél picit alacsonyabb, a „séta” pedig az a szám, aminél az állást már nem fogod elvállalni. Mind a hármat érdemes már előzetesen eldönteni magadban.

Máshova hívnak? Mondd el!

Ha egy másik céghez is szívesen felvennének, miközben az egyiknél zajlik a felvételi folyamat, ne rejtsd véka alá az interjúztató előtt!

A legnagyobb erőd a lehetőségekből származik.

Szakértők azt javasolják: tudassuk a HR-essel, hogy kaptunk egy másik ajánlatot, de a vele való egyeztetés nélkül nem akartunk előrelépni abban a másikban. Ilyenkor nagyfokú érdeklődést és izgalmat érdemes kifejezni az állás iránt.

Az emberek olyanokat szeretnek a leginkább alkalmazni, akit valaki más is akar alkalmazni.

Hozzáadott értéke van, azt jelzi, hogy érdemes téged alkalmazni.

Ne hagyd ki!