Öt hónapos tesztidőszakkal
Fotó: Shutterstock

Az első fecskék: négynapos munkahetet vezet be egy magyar cég

Négynapos munkahétre áll át öt hónapos tesztidőszakkal a hazai könyvpiac egyik meghatározó vállalata. Október elsejétől a cég irodai munkavállalói élvezhetik a 34 órás munkahetet.


Négynapos munkahetet vezet be egy hazai vállalat

A magyarországi könyvpiac egyik meghatározó vállalata, a Libri-Bookline teszi lehetővé az irodai dolgozóinak, hogy heti négy napban végezzék munkájukat a jövőben. A csökkentés a munkavállalóknak és a munkaadóknak is előnyökkel járhat – írja a cég közleménye.

A vállalatok többsége a négynapos munkahét bevezetésétől a növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és az életminőségük javulását várja. A Libri az alkalmazottak pihenését és a szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

A világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettünk számos belső folyamatot, átgondoltunk különböző működési mechanizmusokat, és úgy gondoltuk, eljött az ideje annak, hogy a munkatársainknak több időt biztosítsunk a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására

- nyilatkozta Kovács Péter a Libri-Bookline vezérigazgatója.

A kutatások és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy az a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Ezért éreztük nagyon hasznosnak, hogy időt tudunk adni nekik, hisz abból van a legkevesebb. A másik fontos tapasztalásunk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nem csak lecsendesíti az elmét, de feltöltődés lehetőségét is biztosítja. Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntöttünk a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett

- tette hozzá Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy a munkavállalók fizetése nem csökken, valamint az eddig nyolc órásról nyolc és félórásra emelt napi munkaidő is alkalmazkodik a családi igényekhez. Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, valamint nem kötelező a dolgozóknak az átállás.

A szakemberek szerint indokolt lehet a négynapos munkahét

Arról is írtunk, hogy egyre több szempont indokolhatja a négynapos munkahét elterjedését hazánkban, azonban ágazatonként eltérően valósulhat meg.

A négynapos munkahét bevezetéséről Magyarországon kevés a tapasztalat. A munkaidő nemcsak gazdasági, hanem politikai és szociális kérdés is. Magyarországon és a régióban a dolgozóknak kevés hatásuk van a munkaidő hosszára és beosztására, hiányzik az adatmonitorozás. Változtatásra ugyanakkor szükség van

- jegyezte meg Meszmann Tibor, a Közép-európai Munkaügyi Tanulmányi Intézet (Central European Labour Studies Institute -CELSI) kutatója.

A négynapos munkahét bevezetését leginkább két dolog indokolhatja. Egyrészt a járvány idején a kiégés komoly problémává vált, mivel a munka és a magánélet kezdett összemosódni az otthonról dolgozóknál. Másrészt a cégek belefáradtak abba, hogy a munkavállalóknak több pénzt fizessenek, hogy aztán hat hónappal később 20 százalékkal többért elmenjenek máshová dolgozni. Az újragondolt munkahéttel nem fognak többet fizetni, viszont az alkalmazottak kevesebbet fognak dolgozni.

Ne hagyd ki!