Számítógépen dolgozó emberek egy hatalmas teremben
Milyen intézkedéseket érdemes bevezetnie egy cégnek ahhoz, hogy akár a 4 napos munkahét is bevezethető legyen, de mindez ne veszélyeztesse az eredményességet?Nemsitz Balázs (Cégmenedzsre Kft.) írása.

​Egy mágnás öröksége

Henry Ford az 1920-as években már ismertté vált a rendkívül hatékony döntéseiről. Ilyen volt például az összeszerelősor, a termékek standardizálása, de nagy áttörést hozott a 40 órás munkahét bevezetése is. Döntéseinek eredményeként 1910-ben még csak néhány ezer autót gyártott évente, az újítások bevezetése után több tízezret. Ford úgy gondolta, hogy a rövidebb munkahét előnyös lenne a cége számára is, mivel a pihentebb és elégedettebb munkavállalók hatékonyabban dolgoznak, ezzel javul a termelékenység. De a 40 órás munkahét bevezetése nemcsak ezzel járt. Javult a cég imázsa, a munkavállalók számára vonzó lett a Fordnál dolgozni. Mi volt Ford titka, amivel mások előtt járt? Ma már világos: magas szinten optimalizált gyártási folyamatokkal rendelkezett.

Eltelt száz év, de a kihívások nem sokat változtak. Manapság is nehéz a kvalifikált munkaerő megtalálása, a dolgozói elégedettség szinten tartása, ugyanakkor a bevétel növelése és a költségek csökkentése. A Cégmenedzser Szoftver Kft. 2023 februárjában végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett vállalkozók háromnegyede tervez idén változtatásokat a munkaerő-kihasználtság és hatékonyság növelésének érdekében. Ettől az egyéni teljesítmény fokozását, illetve a vállalati szintű eredményesség növelését várják. Lássunk néhány szakemberek által javasolt hatékonyságnövelő intézkedést!

1.Teljesítmény-értékelés


Az adatok alapján a vezetők könnyebben és objektívebben tudják értékelni a dolgozók teljesítményét, ami segíti az üzleti célok elérését. ERP-rendszer, ügyviteli rendszer, de akár egy manuális megoldás is segíthet a mérésben. Az alkalmazott módszert a dolgozóval is érdemes megosztani, aki a kívánt célt és az elért eredményeket látva nagyobb teljesítményre törekedhet.

2. Automatizált folyamatok bevezetése

Ahogy Henry Ford sem kizárólag az emberi teljesítménytől várta az eredménynövekedést, hanem az automatizált gyártástól, úgy a cégeknek is szükséges az elkövetkező időszakban a folyamataik automatizálása. Javíthatunk például a pénzügy folyamatokon: egy e területen tevékenykedő kolléga terhelése a megfelelő szoftverrel a felére csökkenthető, így a magasabb szintű feladatokra összpontosíthat.

3. Munkaidő-nyilvántartás

A magyar munkaidő-kihasználtság átlagosan 43%, amely azzal növelhető, ha a munkatársak naponta látják, hogy hány óra termelői munkát végeztek. A munkaidő-nyilvántartás abban is segít, hogy a leghatékonyabb kolléga végezze el a munkát, de alkalmas normaidők beállítására is. Csak a mérések tudják optimalizálni a munkaerő-kihasználtságot.

4. Projektmenedzsment

A projekt alapú cégek legnagyobb kihívása a projektnyereség elérése. A megbízások pontos nyomon követése lehetőséget ad az időközbeni beavatkozásokra. Modern szoftverek már alkalmasak a naprakész kimutatásokra mind a költségek, mind a munkaidő terén.

5. Digitális fejlesztés

A modern szoftverek, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás lehetővé teszik a munka automatizálását és hatékonyabb elvégzését. Ez jobb időgazdálkodást eredményez, amely által a dolgozók kevesebb időt töltenek a munkahelyen. A digitális fejlesztések segítik a home office munkaformát és a rugalmas munkaidő-beosztást is.

6. Továbbképzések

A munkatársak egyik legfontosabb döntési preferenciája a képzés és az előrejutási lehetőség. A továbbképzés és a fejlesztés segít abban, hogy a munkatársak jobban megértsék a feladataikat, gyorsabban, magasabb szinten végezzék a munkájukat.


Ne hagyd ki!