Rögös út vezethet az elégedettségig
Fotó. Shutterstock

Nem ment minden simán a négynapos munkahét tesztjén

Öthónapos próbaidőszakkal vezette be a négynapos munkahetet a központi irodáján a Libri-Bookline. Sok problémával szembesültek a tesztidőszak alatt, de sikeresnek tűnik a projektjük.

Négynapos munkahét a Libri-Bookline központi irodáján

137 dolgozójának, változatlan bérezés melle, 36 órás, négynapos munkahetet vezetett be a Libri-Bookline a központi irodáján 2022. október 1-től öt hónapos próbaidőszakkal. A megoldandó nehézségekről és a tapasztalataikról Szeleczky Noémi, a cég HR igazgatója beszélt a recruiTECH konferencián.

Elmondta, a várakozásuk az volt, hogy javul a munka-magánélet egyensúlya, csökken a kiégés veszélye, kisebb lesz a stressz, csökken az elvándorlás, a betegszabadságok száma, nő az elköteleződés, boldogabbak lesznek a munkavállalók és mindez bevonzza a tehetségeket.

Ugyanakkor a valóság az volt, hogy a kezdeti időszakban nőtt a stressz, hiszen kevesebb időben kellett ugyanannyi munkát elvégezni, vagyis a korábbi tempót növelni kellett. Ez kezdetben fárasztónak és stresszesnek bizonyult. Az átállás nem ment mindenkinek egyformán, aki nem elég reziliens vagy rugalmas, annak lassabban sikerült. Például a kisgyerekeseknek az első két hónap nehezebben ment, míg azok, akiknek idősebb gyerekeik vannak, egyedülállók vagy aktívabb szociális életet élnek, azoknak már az elején jobban nőtt a boldogságszintjük

- idézi Szeleczky Noémit a HRportál.

Hozzátette, később beállt a bioritmus, és az alkalmazottak ki tudták élvezni a háromnapos hétvégék előnyeit.

A Telekom is próbálkozik

Méry Katalin a Magyar Telekom ügyfélszolgálati vezetője is beszámolt a saját projektjük tanulságairól a rendezvényen. Náluk a rövidebb munkahét egyelőre nincs számszerűsíthető hatással a nyitott pozícióikra pályázók számában, ahogyan nem csökkent az elvándorlók mennyisége sem.

Először 150 munkavállaló vett részt a programban, ami az első időszak után 300-ra bővült. Egy ekkora szervezetben mindig vannak, akinek akadnak fenntartásai, éppen ezért fontos, hogy minél többet beszélgessenek a tapasztalatokról a vállalaton belül, és a résztvevők elmesélhessék saját megéléseiket azoknak, akik még nincsenek benne

- mondta Méry Katalin.

Indokolt lehet a négynapos munkahét

Korábban magyar szakemberek nyilatkozták, egyre több szempont indokolhatja a négynapos munkahét elterjedését hazánkban, azonban ágazatonként eltérően valósulhat meg.

A négynapos munkahét bevezetéséről Magyarországon kevés a tapasztalat. A munkaidő nemcsak gazdasági, hanem politikai és szociális kérdés is. Magyarországon és a régióban a dolgozóknak kevés hatásuk van a munkaidő hosszára és beosztására, hiányzik az adatmonitorozás. Változtatásra ugyanakkor szükség van

- jegyezte meg Meszmann Tibor, a Közép-európai Munkaügyi Tanulmányi Intézet (Central European Labour Studies Institute -CELSI) kutatója.

A négynapos munkahét bevezetését leginkább két dolog indokolhatja. Egyrészt a járvány idején a kiégés komoly problémává vált, mivel a munka és a magánélet kezdett összemosódni az otthonról dolgozóknál. Másrészt a cégek belefáradtak abba, hogy a munkavállalóknak több pénzt fizessenek, hogy aztán hat hónappal később 20 százalékkal többért elmenjenek máshová dolgozni. Az újragondolt munkahéttel nem fognak többet fizetni, viszont az alkalmazottak kevesebbet fognak dolgozni.


The Conversation

Ne hagyd ki!