Munkásember fekszik a fűben, előtte sárga sisak
Fotó: Shutterstock

Két hónap után itt tart a legnagyobb négynapos munkahét kísérlet

Már nyolc hét eltelt a világ legnagyobb négynapos munkahét kísérletében, amelybe az Egyesült Királyságban vágtak bele. A több ezer résztvevő csökkentett munkaidőben dolgozik, ugyanannyi fizetésért.


A hathónapos próbaidőszakhoz 70 cégtől 3300 dolgozó csatlakozott a szigetországban. A végén kiderül, hogy az új munkarend hogyan hat a produktivitás szintjére, a nemek közti egyenlőségre, a környezetre és a dolgozók jóllétére. A CNN összeállítása szerint két hónap után sokan arról számoltak be, hogy boldogabbak, egészségesebbek és a munkájukban is jobban teljesítenek.

Megváltozott az élete

Lisa Gilbert a Charity Banknál hitelügyintéző, és nála az új rutin nagyszerűen bevált. A heti egy extra szabadnap azt jelenti számára, hogy már nem szombat reggel hatkor kell intéznie a bevásárlást, és több ideje jut a fiára, meg idős szüleire.

Így, hogy a péntek szabad, aznap intézem a szükséges tennivalókat, és a hétvégét már a családdal tudom tölteni. Megváltozott az életem

– mondta Gilbert.

Totális káosz, kreatív ötletek

Nem mindenki számára volt sima az átmenet.

A londoni Unity PR-ügynökséget vezető Samantha Losey szerint az első hét totális káosz volt.

Attól féltem, hogy valami nagy bakit csinálok. Nagy volt a kapkodás

– mondta.

Néhány változtatásra szükség volt. Úgy döntöttek, hogy

a céges belső megbeszélések nem lehetnek hosszabbak öt percnél,

a klienssel való tárgyalás időtartamát pedig fél órában maximalizálták.

Bevezették a közlekedési lámpákhoz hasonló jeladást is. Ha a kolléga asztalánál zöldet mutat a lámpa, azt jelenti: nyitott a párbeszédre, ha sárgát, akkor dolgozik valamin, de tud válaszolni, ha viszont piros, akkor egyáltalán nem akarja, hogy zavarják.

20. századi csökevény

A negyedik hétre a Unitynál belerázódtak az új munkarendbe. Losey egyelőre 25 százalék esélyt ad arra, hogy a tesztidőszak végén visszatérnek a régi rendszerhez. Hozzátette, hogy az alkalmazottai keményen küzdenek, hogy a négynapos munkahét megmaradjon.

A Charity Bank marketing és kommunikációs vezetője, Mark Howland a plusz szabadnapot egészsége karbantartására fordítja. Mindig is meg akart csinálni egy triatlont, de nem volt szíve elvenni a családjától az időt. Így azonban péntekenként hosszú kerékpárutakra megy, a hétvégét pedig velük tölti.

Szerinte az ötnapos munkahét huszadik százai koncepció, ami nem való a 21. századba.

Kaliforniában arra készülnek, hogy kötelezővé teszik a négynapos munkahetet.

Ne hagyd ki!