Szörf után fiatalok söröznek az óceánparton Kaliforniában

A kaliforniaiaknak több idejük lesz lazulni az óceánparton

Fotó: Shutterstock

A négynapos munkahét az új sláger Kaliforniában

Néhány amerikai cégnél még csak kísérleteznek a négynapos munkahéttel, Kalifornia államban azonban már arra készülnek, hogy törvénybe iktassák.

Az előterjesztés szerint az 500 vagy annál több embert foglalkoztató cégeket érintené a csökkentett, négynapos munkahét. A heti 32 óra feletti túlórákat pedig busásan meg kellene fizetni: másfélszeres órabérrel. A 12 óránál hosszabb munkanapért vagy egy hét munkanapos hétért pedig a normál fizetés dupláját kéne adni.

A munkaadókat a törvény arra is kötelezné, hogy

ne csökkentsék a fizetéseket

a csökkentett munkaidővel párhuzamosan. Nem vonatkozna viszont a szabály azokra a munkavállalókra, akiknek kollektív szerződésük van.

Állásgyilkos?

A törvény hatálya alá körülbelül 2600 kaliforniai cég tartozna, az állam munkaadóinak mintegy ötöde.

A kaliforniai kereskedelmi kamara állásgyilkosnak nevezte a törvényjavaslatot, mert szerintük drágítja a munkavállalók alkalmazását és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Azzal érvelnek, hogy a bérköltség a vállalkozások egyik legnagyobb kiadása, és már eleve alacsony profit mellett működnek.

A szolgálóknál is többet

Más országok tapasztalatai alapján azonban az látszik, hogy a négynapos munkahétnek feltétlenül vannak pozitív hatásai:

növeli a dolgozók hatékonyságát és csökkenti a stressz-szintjüket.

Tavaly nyáron Izlandon egy rövid időre kipróbálták a négynapos munkahetet, és olyan nyilvánvaló siker volt, hogy tízből nyolc munkavállaló azóta már aszerint dolgozik az országban.

Az átlagos amerikai munkavállaló évente 1800 munkaórát dolgozik. A fejlett világban csak négy országban – Izraelben, Koreában, Oroszországban és Mexikóban – dolgoznak folyamatosan többet, mint az amerikaiak. Arról, hogy Dél-Koreában dűlnek-borulnak az emberek a fáradtságtól, nemrég írtunk. Az egyes cégeknél bevezett négynapos munkahét tapasztalatairól pedig itt, itt és itt lehet olvasni.

Történelmi iratok szerint a 14. századi szolgálók kevesebbet dolgoztak, mint a mai amerikaiak. A 19. századi gyári munkások azonban jóval többet.


Ne hagyd ki!