Ázsiai nő nem tud aludni egy fehér ágyban
Fotó: Shutterstock

Alvajárók lettek a dél-koreaiak a sok munkától

Dél-Koreában a hosszú munkaórák mellett olyan kevés idő jut az alvásra, ami már össztársadalmi szinten is problémát okoz.


Egy 29 éves PR-os nő normál napokon reggel héttől este tízig dolgozik, de a sűrű napokon nem ritka, hogy még a hajnali három óra is az irodában találja. Az is előfordul, hogy a főnöke éjszaka hívja egy sürgős feladattal, ami nem várhat másnapig – írja a BBC.

Altatóra alkohol

Egy szöuli alvásklinikán dolgozó pszichiáter gyakran találkozik olyan páciensekkel, akik

egy éjszaka 20 altatót vesznek be, mert már képtelenek relaxálni.

Az altatófüggés Dél-Koreában népbetegség. Nincsenek hivatalos adatok, de százezerre becsülhető azok száma, akik számára létszükséglet az altató. Ha még annak segítségével sem tudnak álomba szenderülni, akkor még ráisznak egy kis alkoholt, annak pedig veszélyes következményei lehetnek.

Az emberek alvajárók lettek. Ebben az állapotukban öntudatlanul falni kezdenek a hűtőből, akár nyers alapanyagokat is

– sorolja a panaszokat a BBC-nek nyilatkozó pszichiáter, doktor Lee. Szöul központi részén olyan balesetek is voltak, amelyeket alvajáró páciensek okoztak.

A krónikus álmatlanság következményeként

állandósul az éberség hiánya.

Sokan arra panaszkodnak, hogy évtizedek óta nem aludtak éjjelente pár óránál többet.

Kizsigerelték belső erőforrásaikat

Dél-Korea előkelő helyet foglal el azon a listán, amelyen a világ alváshiányos nemzetei szerepelnek. Ugyancsak élen jár az öngyilkosságok számát, a röviditalok fogyasztását, és az antideprenszánssal élők számát tekintve a fejlett országok között.

Ennek oka történelmi gyökerekre vezethető vissza. Csak néhány évtized telt el azóta, hogy az ország a világ legszegényebb országainak sorából a technológiailag leginkább fejlett államok közé küzdötte fel magát. Más területeken is az élre került, egyre nagyobb hatást gyakorol például a popkultúrára.

A hasonlóan nagy utat bejárt országok, például Szaúd-Arábia természeti kincsekre támaszkodott, Dél-Korea azonban nem rendelkezik ilyennel. A kollektív nacionalizmus által fűtött népesség

bevállalta a mind gyorsabb és keményebb munkát, a végletekig.

Ennek egyik eredménye, hogy az emberek túlhajszoltak, stresszesek és alváshiányosak. Már egy egész iparág épült rájuk: az alvásproblémákkal foglalkozó társaságok becsült értéke 2,5 milliárd dollár volt 2019-ben.

Másutt épp az ellenkező irányba tartanak, és a négynapos munkahétre térnek át.

Ne hagyd ki!