Tudod, mi az „agyi köd”? Nem árt, ha megtanulod leküzdeni
Fotó:123RF

Tudod, mi az „agyi köd”? Nem árt, ha megtanulod leküzdeni

Dekoncentráltság, figyelemzavar, lomha gondolkodás. Nagyjából így lehet jellemezni a „Brain fog" jelenséget. Olyan érzés, mintha egy ködfátyol borulna az elménkre. A pandémia hatására ráadásul egyre több ember érzékeli ezeket a tüneteket. Sabina Brennan neurológus a CNBC-nek beszélt arról, milyen praktikák segíthetnek az elménk kitisztításában.


Sabina Brennan szerint világszerte több mint 600 millió ember hétköznapjait keseríti meg a „brain fog" jelenség. A kognitív diszfunkciónak nevezett panasz régóta ismert, a koronavírus-járvány hatására azonban jelentősen megnövekedett a figyelemzavarban szenvedő emberek száma. A kognitív diszfunkciót egyebek között az elnyúló civid-fertőzés jellemző tünetei közé sorolják. Az akadozó, nehézkes gondolkodás rettentően megnehezíti a hétköznapokat, éppen ezért a szakember összesszedett néhány tanácsot, melyek segíthetnek a probléma leküzdésében.

Mintázatok

A szakember szerint a tünetek kialakulásának egyik fő oka a mindennapi rutin hiánya. Sabina Brennan kifejtette, hogy az agyunk sok energiát, az általunk elfogyasztott táplálékból kinyert „üzemanyag" negyedét használja a működéséhez. A megfelelő energiafelhasználáshoz az agyunk folyamatosan mintázatokat keres. Így úgymond automatizálhatja a működési mechanizmusát, amivel energiát takaríthat meg.

A gondolkodásért felelős agykéreg a legtöbb tevékenység esetében csak a cselekvés elején és végén dolgozik aktívan. A köztes részért a háttérkérgi , az úgynevezett limbikus rendszer felel. Így egy robotpilótához hasonló folyamat alakul ki. A neurológus szerint sokan panaszkodnak arra, hogy túl sok időt töltenek robotpilóta módban, azonban elmondása szerint ez kifejezetten fontos része az egészséges elmeállapotnak. Ellenkező esetben az agyunk túlterhelődne. Sabina Brennan elmondta, a pandémia előtt a viselkedésünk közel 40 százaléka a megszokásokon alapult. A megfelelő agyi működéshez elengedhetetlen a megszokott, napi rutin.

Egységes reggelek

A pandémia hatására nagyon sok ember reggeli rutinja teljesen felborult. A home office-ba került dolgozók nehezen találnak motivációt arra, hogy reggel normálisan felöltözzenek, reggelizzenek, de a korai lefekvés is gondokat okoz. Jellemzővé váltak az szervezetlen, kicsapongó hétköznapok. Ez viszont azt eredményezte, hogy az agyunk nem tud mintázatokat azonosítani. Így egyre kevesebbszer tud robotpilóta üzemmódra váltani, rengeteg energiát kell fordítania az alkalmazkodásra, így a valódi, kognitív funkciókra már kevesebb ereje marad.

A neurológus ezért azt javasolja, hogy ki kell alakítani egy napindító rutint. Hozzátette, az is segíthet, ha olyan folyamatokat építünk a mindennapjainkba, amelyek nem indokoltak. Például reggelente sétáljunk körbe a háztömbön, minden nap, ugyanabban az időpontban. Ide kattintva többet megtudhatsz arról, hogyan pörgesd a csúcsra a reggeleidet.

Alvásmegvonás

A neurológus hangsúlyozta, hogy a „brain fog" nem betegség, még csak nem is rendellenesség. Sokkal inkább a szervezetünk jelzése, hogy valami nincs rendben. Utalhat például arra, hogy nem alszunk eleget. Sőt, valószínűleg erre utal.

Az alvás iszonyatosan fontos része a megfelelő mentális állapot fenntartásának, ugyanis ekkor szabadul meg az agyunk a toxikus anyagoktól. Olyan ez, mint az utcák takarítása. Éjszaka csinálják, amikor nincs forgalom.

Az alváshiány egyik legjobb jelzője az, ha ébredéskor kicsit úgy érezzük magunkat, mintha spiccesek, kábák lennénk. Ez azt jelenti, hogy az álmosságért felelős kémiai vegyület, az adenozin nem ürült ki megfelelően a szervezetünkből.

A szakember azt is hozzátette, hogy az alvás mellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen azok számára, akik meg akarnak szabadulni az agyra telepedett ködfátyoltól. A mozgás hatására ugyanis egy olyan fehérje szabadul fel (neurotróf faktor), ami egyfajta műtrágyaként szolgál az agynak. Ennek segítségével könnyebben és nagyobb számban kapcsolódnak egymáshoz az agysejtek.

Ne hagyd ki!