A heti 32 órás munkahét bevezetésének ötlete már egy ideje terítéken van a spanyoloknál, most viszont úgy néz ki, hogy beindítják a tesztelését élesben is. Az átállásra 50 millió eurós forrást szerveznek át a vállalatok megsegítésére.


A spanyolok mindig élenjárók voltak a munkaidő-optimalizálásban. Már 1919-ben utcára vonultak, hogy kiharcolják a 8 órás munkanapokat. Telt-múlt az idő, jelenleg ott tartunk, hogy Spanyolországban dolgoznak átlagban majdnem a legtöbbet Európa államai közül, hatékonyság szempontjából viszont nincsenek az élmezőnyben. A munkavállalókra jellemző a kiégés, a rossz munka-magánélet egyensúly, a túlterheltség és a mentális egészség romlása, melyet a járvány súlyosbított.

Háromlépcsős tesztelés

Nagyjából 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány 3 éves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék.

A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

Jellemző a terv fogadtatására, hogy a törvényhozóknak máris szabadkozniuk kellett miatta, az egyikük azt mondta: nem arról van szó, hogy uniós pénzekből akarnak lazsálni, hanem így akarják a termelékenységet és a versenyképességet javítani.

Pró és kontra

A négynapos munkahét tesztprogramja vegyes fogadtatásban részesült. A támogatók a munkavállalók moráljára és egészségére való pozitív hatás mellett kiemelték, hogy a környezetre is jó hatással lenne, illetve a turizmus és a szolgáltatóipar is jól járna vele. Az embereknek több idejük lenne pihenni, kikapcsolódni, többet is költenének a kényelmi dolgokra, amiből több iparág is profitálhatna.

Az ellenzőket leginkább azt zavarja, hogy a kormány pont egy válság kellős közepén akarja tesztelni a programot, ami az egész országot teljesen felforgatná.

Spanyolország több módon is próbálja újraindítani az életet a pandémia közepette. Nemrégiben 5000 fős rock koncertet szerveztek Barcelonában, ahol minden résztvevőt teszteltek előtte, illetve végig maszkban kellett lenniük. A szervező úgy nyilatkozott, hogy a vendégek nagyobb biztonságban voltak a koncerten, mintha az utcán sétáltak volna.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!