A Google alkalmazottja gyermekgondozási szabadságát tölti, gyermeke a karjaiban van, ő pedig valamiért mégis dolgozik a laptopján, elegáns ruhában, kávét iszik, croissant eszik
Fotó: Shutterstock

A Google valóra váltotta a gyerekes dolgozók álmát

Nagyszerű hírekkel lepte meg a Google a dolgozóit: jelentősen megnöveli a gyermekgondozási szabadságot, illetve a gyermektelen alkalmazottak is extra szabadnapokra számíthatnak a munkavállalói juttatások átalakítása részeként.


Mindenki jól jár

A Google bejelentette, hogy az általános gyermekgondozási szabadságot 12 hétről 18 hétre növeli, míg az újdonsült szülők akár 24 hét „eltávot” is kérvényezhetnek.

Április másodikától az idős és beteg rokonok gondozására kivehető szabadságok is nőnek, egészen pontosan négy hétről nyolc hétre.

Szintén április másodikától a fizetett szabadságokat is emeli a vállalat, így évente alsó hangon akár 20 napot is kivehetnek a munkavállalók. Korábban 15 nap volt az éves minimum.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy a változás csak a teljes munkaidőben dolgozókat érinti, viszont az új juttatásokból a világ összes Google-munkavállalója részesül.

Fukarkodásnak helye nincs

A keresőóriás mindig is híresen nagylelkű béren kívüli juttatásokban részesítette alkalmazottjait, a pandémia miatt azonban egyebek között az ingyen étkezésről és az egyéb irodai extrákról is le kellett mondaniuk a dolgozóknak.

A tavalyi éves munkavállalói felmérés rámutatott, hogy a dolgozók általános fizikai és mentális állapota jelentősen romlott, ami arra késztette a vállalatot, hogy további juttatásokat vezessen be, beleértve a több szabadságot és az extra bónuszokat.

Alkalmazottjaink több mint 40%-a a „szendvics-generációba” tartozik, így gyakran előfordul, hogy a gyermeknevelés mellett idősödő családtagjaikról is gondoskodniuk kell. Támogatni akarjuk őket életük minden szakaszában, ezért rendkívüli előnyöket biztosítunk, hogy több időt tölthessenek újszülöttjükkel, vigyázhassanak beteg szeretteikre, vagy gondoskodhassanak saját jólétükről.

-olvasható Fiona Cicconi, a Google személyzeti igazgatójának e-mailjében.

Veszélyes szabadságolás

A keresőóriás decemberben határozatlan időre elhalasztotta a kötelező irodai munkavégzés bevezetését az omikron variáns terjedése és a munkavállalók védőoltásokkal szembeni ellenállása miatt. A vezetőség korábban azt tervezte, hogy január 10-től minden alkalmazott hetente legalább három napot az irodában fog tölteni.

A CNBC a közelmúltban hozzájutott egy levélhez, amelyben a Google vezetősége felszólította az alkalmazottakat, hogy december 3-ig töltsék fel az oltással kapcsolatos dokumentumaikat a vállalat belső rendszerébe. A munkavállalóknak azt is igazolniuk kell, ha egészségügyi vagy vallási okok miatt nem vették fel a vakcinát.

A levélben a vezetőség felhívta a figyelmet, hogy a megnevezett határidő után mindenkivel felveszik a kapcsolatot, akik nem töltötték fel az oltást igazoló irataikat, vagy elutasították a felmentési kérelmeiket.

A keresőóriás azokat a dolgozókat, akik január 18-ig sem tettel eleget az előírásoknak, magyarul nem oltatták be magukat, 30 nap „fizetett adminisztratív szabadságra” küldte. Ezt követi a legfeljebb hat hónapig tartó fizetetlen szabadság, majd a munkaviszony megszűnése.

Ne hagyd ki!