egy nő ír a noteszébe a számítógép képernyője előtt ülve
Fotó: Shutterstock

Miért olyan döglesztően fárasztó a hibrid munkavégzés?

A részben távmunkás, részben bejárós, úgynevezett hibrid munkavégzést sokan komoly vívmánynak tekintik. Mégis, ebben a felállásban rengetegen fáradnak el, és érzik úgy, hogy két munkahelyeen kell helyt állniuk− az irodában, valamint otthon.


A tények kezdik alátámasztani a panaszokat: sok munkavállaló számol be arról, hogy a hibrid munkavégzés érzelmileg kimerítő. A Tinypulse munkavállalói platform globális tanulmányában a vezetők több mint 80%-a számolt be arról, hogy az ilyen felállás kimerítő a munkavállalók számára. A munkavállalók is arra panaszkodtak, hogy a hibrid munka érzelmileg megterhelőbb, mint a teljesen távoli munkavégzés − de a teljes munkaidős irodai munkánál is. (Aki teheti, inkább a teljes home office-tválasztja egy felmérés szerint, melyről itt írtunk.)

Miért megterhelő a hibrid?

Ahogy a világjárvány elhúzódott, a munkavállalók rugalmas munkavégzési szokásai egyre jobban berögzültek. Elméletileg a hibrid jó ajánlat: egyesíti az irodai munkavégzés koronavírus előtti mintáit a távmunkával töltött napokkal, lehetővé téve a személyes együttműködést és a csapatépítést, de a nagyobb rugalmasságot és a koncentrált otthoni munkavégzés lehetőségét is. De vannak vele gondok, ha nem elég körültekintően alkalmazzák.

Azok a cégek, amelyek korábban soha nem vezették be a hibrid munkavégzést, gyakran kapkodva, a munkavállalókkal való konzultáció nélkül tértek át az új rendszerre. A munkavállalók kezdeti optimizmusa ezekben az esetekben hamar átadta helyét a fáradtságnak. A Tinypulse felmérése szerint a munkavállalók 72%-a számolt be a hibrid munka miatti kimerültségről. A kiszámítható, következetes rutin segíthet az embereknek megbirkózni a stressz és a bizonytalanság érzésével. A hibrid azonban a napi szokások gyakori megváltoztatását igényli: a dolgozóknak folyamatosan módosítaniuk kell a dolgokon, így nehéz megtalálni az egyensúlyt.

A munka ide-oda cipelése az otthon és az iroda között egyesek számára pszichológiai következményekkel is járhat. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az Egyesült Királyságban dolgozók 20%-a számolt be arról, hogy otthon nehezen kapcsol ki a munkából.

Néhány munkavállaló számára a hibriddel kapcsolatos csalódások azt jelentik, hogy olyan munkahelyeket kersenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy teljes mértékben maguk rendelkezzenek az idejük felett.

A hibrid akkor lehet sikeres, ha a vezetők őszintén elbeszélgetnek a munkatársakkal arról, hogy ez a megoldás elfogadható-e a számukra, képesek-e megbirkózni a vegyes rendszerből fakadó nehézségekkel.

Forrás: BBC

Ne hagyd ki!