Az IKEA kiterítette a lapjait, ennyit keres bruttóban a kezdő pénztáros, eladó
©llcv2/123RF.COM

Az IKEA kiterítette a lapjait, ennyit keres bruttóban a kezdő pénztáros, eladó

A járvány ellenére az IKEA Magyarország 8,5 százalékos növekedéssel, 98 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2019. szeptember 1-től 2020. augusztus 31-ig terjedő pénzügyi évet. A cég People & Culture Menedzsere több részletet is elárult a Pénzcentrumnak a cég bérezési, előmeneteli gyakorlatáról.


A pandémia miatt nem történtek elbocsátások, sőt, az IKEA Magyarország dolgozóinak létszáma 13 százalékkal növekedett ebben az időszakban, olvasható az interjúban. A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 2020-ban enyhén csökkent, 31 százalékról 28 százalékra. A folyamatos bővülésnek köszönhetően a cég jelenleg is több mint 60 nyitott pozícióba több mint 100 munkatársat keres. A vidéki Átvételi Pontokat külsős szolgáltatópartnerek működtetik saját munkatársaikkal.

A bérekről

Egy kezdő teljes munkaidős pénztáros alapbére az IKEA-nál bruttó 240.000,- Ft, míg egy kezdő eladóé 260.000,- Ft. Erre jönnek rá a pótlékok és egyéb juttatások mint például a kedvezményes dolgozói étkezés. Ezekben a pozíciókban munkatársaink hétvégén és délutáni műszakban is dolgoznak, ez az alapbérüket megközelítőleg 15 százalékkal emeli meg.

A fizetés megállapításánál figyelembe veszik a munkatársak szakértelmét, kompetenciáját, illetve teljesítményét is. A béremelések mértékét három tényező határozza meg: a munkakör (munkavállaló bére a bérsávhoz viszonyítva), a teljesítményértékelés és a kompetenciaszint.

Ezen elvek alapján a legnagyobb mértékben a minőségellenőrök, a lakberendezési tanácsadók, a főpénztárosok, az eladási csoportvezetők és az eladó munkatársak bére növekedett. De például átlag felett növekedett a pénztárosok, az éttermi munkatársak és vevőszolgálati munkatársak bére is.

Béremelésben csak azok a munkatársak nem részesültek, akiknek nem volt megfelelő a teljesítménye, illetve akiknek a jogviszonya az IKEA-nál 6 hónapnál rövidebb volt, vagy akiknek az aktuális bére már elérte a bérsáv maximumát. A bérsávokat évente felülvizsgálják.


Ne hagyd ki!