Egy sikeres interjú érdekében mindenképp kerüld el ezt a 7 hibát!

Egy rutinos toborzó 7 másodperc alatt dönt, ezt a 7 dolgot ne szúrd el!

Egy tapasztalt toborzónak elég néhány másodperc ahhoz, hogy megítélje, milyen ember vagy, kellesz-e a csapatnak. Éppen ezért rendkívül fontos az első benyomás az állásinterjún.


Hét másodperc. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az interjúztatód megítéljen. Felméri, mennyire vagy szimpatikus és megbízható, passzív vagy, esetleg agresszív, illetve, hogy képes leszel-e beilleszkedni a leendő csapatodba. Gary Burnison több évtizedes toborzói karrierje során megszámlálhatatlanul sok ember kálváriáját kísérte figyelemmel. A szakember a CNBC-vel megosztotta, melyek azok a hibák, amelyeket a jelentkezők rendszeresen elkövetnek.

Füllentés és eltúlzás

Lehetőségeidhez mérten mindig légy őszinte! Sokan azt kamuzzák, hogy az interjú pillanatában is alkalmazásban állnak, annak ellenére, hogy már réges-rég felmondtak az előző munkahelyükön. Ők általában abban reménykednek, hogy ezáltal vonzóbbnak tűnnek a toborzók szemében. Ez azonban óriási hiba. Hatalmas tiszteletlenség, ha belehazudsz a felvételiztetőd szemébe. Ez egy olyan hiba, amelyből nincs visszaút. Ráadásul előbb-utóbb utána fognak nézni az állításaidnak, és hamar kiderül a turpisság. Nincs azzal semmi gond, ha munkanélküliként jelentkezel egy állásra.

Elkésel

Valószínűleg nem akarod azzal a mondattal indítani az interjúdat, hogy: „Elnézést a késésért."

Legyen szó online vagy „tradicionális" interjúról, a késés összeszedetlenséget és megbízhatatlanságot sugall. Ráadásul a „közönséged" egyből arra fog gondolni, hogy a munkád során is jellemző lesz rád a késés. Arról nem is beszélve, hogy tiszteletlenség, ha nem jelensz meg a megbeszélt időpontban.

Nem tudod alátámasztani az eredményeidet

Valószínűleg az önéletrajzodban felsoroltad, hogy az előző munkahelyeiden mivel foglalkoztál, illetve milyen eredményeket értél el. A toborzó rá fog kérdezni ezekre a pontokra. Kíváncsi lesz arra, hogy megfelelsz-e a vállalati követelményeknek, az ügyfelek és a kollégák elvárásainak.

A válaszodban kövesd az alábbi pontokat:

  1. Milyen kihívással szembesültél?
  2. Mit tettél a probléma megoldása érdekében?
  3. Mi lett a cselekedeteid eredménye?
  4. Mit tanultál az egészből?

Túl sok vagy túl kevés beszéd

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy olyan dolgot kérdeztek tőled, amire nem tudtad a választ. Ilyenkor ösztönösen vagy belekezdesz egy hosszadalmas monológba, így leplezve a tudásod hiányát, vagy egy rövid válasszal lezárod a beszélgetést. Mind a kettő öreg hiba. Ezt egy módon küszöbölheted ki. Gyakorolj! Kérd meg a mentorodat, vagy egy barátodat, hogy csináljatok egy álinterjút. Tegyenek fel minél szivatósabb kérdéseket, hogy felkészülten érjen élesben is egy ilyen helyzet. Az interjúd során tegyél fel te is kérdéseket a vizsgáztatóidnak.

Bizonytalanság

Az olyan nonverbális jelek, mint a szék szélén ülés, a keresztbe tett karok, a padló kémlelése, vagy éppen egy egyszerű „mikorra várhatom a visszajelzésüket?" kérdés többnyire kétségbeesettséget sugallnak. Kerüld ezeket a tudatalatti berögződéseket, mert azt éreztetik, nyomós oka van annak, hogy munkanélküli vagy. A magabiztosság a siker egyik kulcsa. Ennek érdekében fogadd meg az alábbi tippeket:

  • tarts szemkontaktust: barátságosnak és összeszedettnek fogsz tűnni
  • ne kémleld a padlót: a lesütött szem a bizonytalanság és a dekoncentráltság jele
  • mosolyogj: a mosoly boldogságot és magabiztosságot sugároz, miközben jó érzéssel tölti el a környezetedben lévőket
  • befogadó testtartás: ne tedd keresztbe a kezedet, dőlj előre, ha beszélsz, ha pedig hallgatás közben hátradőlsz, maradj összeszedett.

Ne szervezz batyus bulit

Ha a recepciós vagy az interjúztató vízzel, kávéval kínál, nyugodtan fogadd el. Sőt, ajánld fel a segítségedet, úgy, mintha vendégségben lennél. De semmi esetre se vigyél magaddal ételt, vagy italt. Persze a táskádba nyugodtan tehetsz egy fél csirkét is, de ne vedd elő. A szakember beszámolt róla, hogy sokan ebédszünet előtt érkeztek interjúra, és a meghallgatás közepén megkérdezték, hogy gyorsan bekaphatnak-e pár falatot. Na ilyet ne csinálj.

Nincs „B” terved

Ha online interjúra készülsz, minden eshetőséget vegyél figyelembe. Teszteld az eszközeidet, legyen tartalék telefonszámod hozzáférési problémák vagy technikai gondok esetére. Ne feledd, egy videokonferencia esetén két-három másodperces csúszásban lehet a hangod, így hagyj egy kis időt a toborzóid reakciójára.

Ne bízz semmit a véletlenre! Megvan minden szükséges jelszó? A hónapok óta szigszalaggal leragasztott laptop kamerád szép képet ad rólad? Jó a világítás? Vannak háziállatok, vagy gyerekek a háttérben?

Készülj fel a legrosszabbra, és minden simán fog menni.

Ne hagyd ki!