Felszerelt konyha, vagy elég egy kávéfőző? Ezek kellenek egy irodai konyhába
Fotó: CONTENTNMORE

Felszerelt konyha, vagy elég egy kávéfőző? Ezek kellenek egy irodai konyhába

Az irodánkban található konyha több mint egy egyszerű, kávéfőzésre használt helyszín. A kollégák itt kiszakadhatnak egy kicsit a mindennapi feladatokból, válthatnak egymással pár szót, lazíthatnak. A konyhának tehát meg kell felelnie ezeknek az igényeknek, de persze nem feledkezhetünk meg a felszereltségről sem, hiszen vannak olyan alapelvárások, amiket a dolgozók joggal támasztanak egy ilyen helyiséggel szemben.

Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet az irodai konyha kialakításához, majd felsoroljuk, hogy milyen alapvető eszközöknek kell benne meglenniük ahhoz, hogy mindenki elégedett lehessen vele.

Kezdjük az ideális kialakítással!

Ha azt szeretnénk, hogy valóban egy kellemes tér legyen a konyha, először is fontos, hogy legyen könnyen elérhető minden dolgozó számára, ugyanakkor legyen egy kissé elszeparált is. Azaz: legyen külön helyiségben és legalább egy ajtó zárja el az iroda többi részétől.

Mindenképpen tervezzünk bele egy pultrészt, ahol a munkavállalók előkészíthetik a reggelijüket vagy az ebédjüket. Emellett alapvetőek az étkezőasztalok kényelmes székekkel, ahol el is fogyaszthatják az ételt. A gyors szünetekhez beépíthetünk egy magasabb asztalt vagy egy konyhaszigetet, amit bárszékekkel egészíthetünk ki. Itt akár gyors megbeszéléseket is lefolytathatnak vagy megihatnak egy kávét. Ha ezek mellett még marad helyünk, akkor egy lazulásra ideális sarkot is kialakíthatunk kanapéval és dohányzóasztallal.

Természetesen a megfelelő dizájnt sem hagyhatjuk figyelmen kívül: igyekezzünk egy kellemes, stílusos közeget kialakítani, ami nyugalmas, vidám légkört teremt! Ehhez hozzájárul például az, hogy sok természetes fényt engedünk be, de a színek erejét is felhasználhatjuk. Alkalmazzuk vidám árnyalatokat, például narancssárgát vagy zöldet! Arra azért figyeljünk, hogy stílusában illeszkedjen az iroda többi részéhez. A hatást fokozhatjuk zöld növényekkel – akár fűszernövényeket is használhatunk! – és kedves dekorációs elemekkel.

9 dolog, ami alapvető egy irodai konyhában

Ha az alapokkal megvagyunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mit tegyünk a pultokra és szekrényekre.

Hűtőszekrény

A nagyobb konyhai gépek közül a hűtőszekrény a legalapvetőbb egy irodai konyhában. A dolgozók nap mint nap hoznak magukkal reggelit vagy ebédet, amit valahol biztosan szeretnének majd tárolni. Előny, ha olyan gépet szerzünk be, aminek fagyasztó része is van – ez különösen akkor jöhet jól, ha valamilyen ünneplés van az irodában, és a koktélokhoz szükségünk van jégkockára!

Evőeszközök, tányérok és poharak

Mivel a dolgozók naponta nyolc, de akár tíz-tizenkét órát is eltölthetnek az irodában, biztosan többször is étkeznek majd. Ehhez pedig szükségük lesz evőeszközökre, tányérokra, poharakra, sőt kávésbögrékre is. Az alapvető darabok mellett beszerezhetünk néhány vágásra alkalmas kést is, ami például egy gyümölcsnapon lesz hasznos.

Mosogató és csaptelep

A fent felsorolt eszközöket bizony el is kell mosogatni valahol – nem is beszélve például a magukkal hozott zöldségekről és gyümölcsökről –, így a mosogatótálca és a csaptelep sem maradhat ki az irodai konyhából. Mivel ezek az eszközök nagyon gyakori használatban lesznek, válasszuk a lehető legjobb minőséget! A mosogatótálcák közül érdemes gránit vagy kerámia anyagút beszerezni, a csaptelepek közül pedig víztakarékos változatot.

Kávéfőző

A legtöbbek számára alapeszköznek számít egy jó kávéfőző. Mivel egy irodában jó eséllyel szinte mindenki kávézik, az eszköz megvásárlása előtt érdemes kikérni a véleményüket a típus kapcsán. Frissen darálós, egyszerű eszpresszófőző vagy kapszulás, esetleg valamilyen különleges darab? Találjuk meg a kompromisszumot!

Vízforraló

Aki nem kávézik, az általában teázik, így rájuk is érdemes gondolni. Egy vízforraló minimális anyagi beruházást jelent, de a tea mellett számtalan más célra is használható, így biztosan jól fog jönni.

Mikrohullámú sütő

Hiába tudjuk már évek óta, hogy a mikrohullámú sütő nem épp egy egészséges választás az ételeink melegítésére, a legtöbben mégis ezt a módszert alkalmazzák otthon és az irodában egyaránt. Ha beadjuk a derekunkat, és mi is veszünk egyet – vagy az iroda méretétől függően akár többet –, akkor érdemes olyat vásárolni, ami kifejezetten gyorsan melegít. Ez már csak azért is fontos, hogy ne alakuljanak ki kígyózó sorok a mikró előtt ebédidőben.

Amivel még érdemes kiegészíteni…

Még népszerűbb helyiséggé tehetjük az irodai konyhát, ha kellemes pillanatokkal töltjük meg azt. Gondolunk itt például arra, hogy nyáron tarthatunk jégkrémnapot, de bármikor beiktathatunk egy gyümölcsnapot is. Ezek mellett érdemes néhány állandó dolgot is biztosítani a dolgozóknak. Gondoskodjunk például arról, hogy mindig legyen kávé – vagy kapszula –, tej, ha igazán figyelmesek vagyunk, akkor alternatív tej, különböző szószok és társaik. Így biztosak lehetünk abban, hogy a munkavállalóink elégedettek lesznek a nekik, velük összhangban kialakított helyiséggel. (x)


Ne hagyd ki!