Minden negyedik magyar kevesebb pénzből él a járvány miatt
Fotó:123RF

Minden negyedik magyar kevesebb pénzből él a járvány miatt

Anyagilag is megszenvedték a koronavírust az emberek, ez derül ki a Publicus Intézet április végén, a Népszava felkérésére elvégzett kutatásából. Mutatjuk a számokat.


A válaszadók negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százalékának pedig sokkal kisebb lett a bevétele.

  • A megkérdezettek 17 százaléka felelte azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez.
  • 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja elvesztette a munkáját.
  • A vírus vagy más okozta betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei és 5 százalékra tehető azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet az utóbbi hónapokban, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

A kérdésre, hogy „mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását", a válaszadók csaknem kétharmada a magas inflációt nevezte meg okként, különösen az élelmiszerárak emelkedését érzi meg a lakosság pénztárcája.

Kevesen kérnek segítséget

A romló anyagi helyzet miatt ugyanakkor mindössze az érintettek 12 százaléka kért segítséget a tágabb családtól, barátoktól vagy hitelintézettől. A Népszava által idézett felmérés szerint a nők sokkal kevésbé szégyellik a helyzetüket, mint a férfiak, háromszor annyian vontak be másokat is a megoldás keresésébe.

Pénzt azonban csak a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért kölcsön, a többség inkább a mindennapi élet megszervezéséhez vett igénybe külső támogatást. Mások – nem is kevesen – inkább a bankokhoz fordultak, százból hatan pedig a magas kamatozású gyorshitelt látták az egyetlen megoldásnak.


Ne hagyd ki!