„Nem tudom, valahogy már nem érzem ezt a munkahelyet, totál ki vagyok égve"-hangzik el sok-sok baráti beszélgetés során. A monotonitás, a szürke hétköznapok, az alulmotiváltság mind kézen fogva járnak a kiégéshez vezető úton.


Intő jelek

Sokakkal előfordul, hogy mérlegelni kezdik életük nagy döntéseit. Biztosan jó szakmát tanultam? Biztosan ez a megfelelő munkahely? Vajon mi a szerepe a munkámnak a társadalomban? Előfordul, hogy semmilyen érzés nem vált ki az emberből a munka, csak végzi a dolgát, rutinszerűen, miközben úgy érzi, biorobottá vált. A másik véglet, amikor valaki úgy érzi túl nagy kihívás a munka, túl sok energiát emészt fel, eredményét pedig nincs. Még a pénz se mozgatja meg túlzottan, teljesen hidegen hagyja a munka. Aki ilyesmit érez, elképzelhető, hogy ki van égve.

​Lépj hátra!

Érdemes ilyenkor kettőt hátralépni, és kívülről szemlélni jelenlegi helyzetünket. Egy kirándulás, pár nap szabadság egyedül, minőségi én-idő csodákat tud tenni. Ilyenkor vessünk számot magunkkal. Tényleg a munkámmal van gond, vagy csak kiveszett belőlem a motiváció? Ha többet tennék bele, több kreativitással élnék, vajon visszahozhatom-e a régi tüzet? Ha a válasz ezekre nemleges, akkor tényleg érdemes elgondolkodni a munkahelyünk leváltásán.

​Beszélj az érzéseidről!

Ha mégis úgy érezzük, hogy nem akarunk váltani, hogy sokkal inkább magunkban kell keresnünk a változás okát, a legjobb módja a helyzet javításának a nyílt kommunikáció. Manapság a munkáltatók már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a dolgozóik mentális egészségére. Egy beszélgetés a vezetőddel csodákat tehet, megnyithat új területeket, feladatköröket, illetve kreativitásodat is aktivizálhatod egy új megközelítéssel. Ássuk elő régi énünket, próbáljuk felidézni, egykoron mi hajtott minket.

Küzdj

Küzdeni kell azért, hogy a rejtett értékeinket felszínre hozzuk. Hogy lehetőséget adjunk a szívünknek, hogy ott legyen velünk, miközben alkotunk. Hogy megengedhessük magunknak azt a luxust, hogy örülünk a munkánknak, hogy élvezettel töltsön el a produktumunk, s ezzel utat nyithassunk másoknak is erre az élvezetre.

​Mindennek van értelme

Bár sokszor tűnhet úgy, hogy a fenti állítás hamis, valójában ez a feltételezés az, ami nem igaz. Az egység nélkül ugyanis nincs egy nagy egész, így a leggyengébb, legszürkébb láncszem munkája is pont olyan fontos, mint mindenki másé. Ezt kell éreztetnünk egymással minden egyes nap, s meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy eszerint éljünk és másokat is ehhez segítsünk.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!