Mérlegképes könyvelő karrier
Fotó: Freepik

Mérlegképes könyvelő karrier, avagy a csúcsszakma nyomában

A mérlegképes könyvelőkről sokat hallani – a legendák pedig úgy tartják, ők azok a szakemberek, akik mindenhez is értenek. De a vállalkozások, önkormányzatok és egyéb intézmények pénzügyeihez, adózásaihoz egészen biztosan. Az biztos, hogy olyan szakterületről van szó, ami nem kiváltható és lecserélhető, és lényegében minden területen szükség van rá. A mérlegképes könyvelő szakma pedig az egyik legjobb hivatás hosszú távon is – az elhelyezkedési lehetőségek, a bérezés mind-mind garantálják ezt.


A végzettség és szaktudás, amivel szinte biztosan találhatunk munkát szerte az országban

A könyvelői szakmában leginkább a mérlegképes végzettség és képesítés megszerzésével lehet feltenni a pontot az i-re – amit megszerezhetünk képzésen, tanfolyamon vagy akár egyetemi tanulmányokon keresztül is. Olyan szakmáról van szó, amire tényleg mindenhol szükség van, ahol akárcsak egy üzlet is található. Egy cég és vállalkozás, de még önkormányzat vagy egyéb intézmény sem létezhet ugyanis jó könyvelő nélkül.

Pécs városa több szempontból is kedvez a könyvelőknek. Egyrészt jók itt a képzési lehetőségek, másrészt az elhelyezkedés terén sem kell panaszkodni. Lehet dolgozni a városon belül vagy akár azon kívül is, a vállalkozási és államháztartási szférában (pl. Orfű, Abaliget, Pécsvárad és közös önkormányzatokban) egyaránt. Pécsi könyvelőiroda mérlegképes könyvelői végzettséggel munkatársat keres – az aktuális munkalehetőségek a pecsallas.hu oldalán is megtalálhatóak.

Pécs: az egyetemváros, a kultúra és a könyvelői karrier bölcsője

Pécs köztudottan az ország egyik legszebb települése, volt már Európa kulturális fővárosa, Magyarországról és külföldről is sokan jönnek a jó hírű egyetemvárosba, de a pezsgő városi és a csendes természeti közelsége és lehetőségei között harmóniában működő városban sokan is telepednek le tanulmányaik után – vagy épp egy-egy jó munkalehetőségnek köszönhetően. Ők pedig a híres Zsolnay porcelánok, az olaszos hangulatú sétálóutcák és számos sikeres, eredményes ember otthonába is érkeznek egyben.

Amit még érdemes kiemelni, az a pénzügyi-számviteli-könyvelői szakma lehetőségei a városban. A Pécsi Közgazdaságtudományi Kartól kezdve a Penta Unióig számos olyan intézmény vonultatja fel magát a városban, amelyek a lehető legszínvonalasabb tudásanyagot képesek átadni a náluk tanuló, leendő szakembereknek – és a mérlegképes könyvelő végzettség megszerzésére is van lehetőség, ami olykor elengedhetetlen feltétele a munkába állásnak a szakmában.

Mérlegképes könyvelő képzések és tanfolyamok tematikája, vizsgaanyagai

Nem jelentenénk ki, hogy a mérlegképes könyvelő végzettség megszerzése a legegyszerűbb dolgok egyike. De a titok talán pont ebben is rejlik: magas szintű szakértelemre és hozzáértésre van szükség, a legjobbaknak pedig át kell látniuk, hogy miből áll egy gazdasági szerv működése, a gazdálkodástól kezdve az adózásig. Épp ezért is szigorúak a követelmények, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tanulnánk valami érdekeset, gyakorlatiast. Sőt, itt aztán tényleg nem lehet mellébeszélni, hiszen a végzetteknek a gyakorlatban is pontosan érteniük kell majd, mi miért zajlik egy vállalkozás, önkormányzat vagy egyéb intézmény életében és mindennapjaiban.


Ne hagyd ki!