A minimálbér jövőre nagyjából 15 százalékkal emelkedhet
Fotó: Shutterstock

Ennyi lehet jövőre a bruttó minimálbér

Nagyjából 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól – ezt mondta az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, miközben formálódik az egyezség a munkavállalók és a munkáltatók közötti megállapodás a jövő évi béremelésről.A kormány abban érdekelt, hogy tartós megállapodás szülessen a munkavállalók és a munkáltatók között, az államtitkár szerint ez akkor valósulhat meg, ha az egyezség a két fél között jön létre.

Nyilván a kormányzatnak is van ebben szerepe, hiszen az állam az egyik legnagyobb munkáltató. De akkor leszünk sikeresek, ha a megállapodás fenntartható. Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette: most járulékcsökkentéssel nem tudunk hozzájárulni a bérek növekedéséhez. De a korábbi időszakban – az elmúlt hat évben – összességében 15,5 százalékkal csökkentek a járulékok.

A kormány azt kéri a munkáltatóktól, hogy ők is menjenek el a falig. Az államtitkár úgy látja, a formális és informális egyeztetések alapján ez most nagyjából 15 százalék környékén lehet.

Néhány szakszervezet 20 százalék feletti emelést szeretne kicsikarni, ez az államtitkár szerint nem reális. 2022. január 1 óta a a havi bruttó minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum pedig 260 000 forint. Nem túl bonyolult kiszámítani, hogy a 15 százalékos emelés mit jelentene, bruttó 230, illetve 299 ezer forintot.

Ne hagyd ki!