November közepére lehet megállapodás a jövő évi minimálbérről
Fotó: Shutterstock

Célegyenesben a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások

Közel a megegyezés a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről – tudta meg az Economx a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülését követően. A munkavállalók emellett adó- és járulékmentesen kaphatnak nettó 100 ezer forint egyszeri inflációs kompenzációt.


A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány akár már november közepén aláírhatja a 2024-es bérmegállapodást – tudta meg az Economx a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülését követően. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az ülést követően a portálnak azt mondta: konstruktív egyeztetést folytattak a kötelező legkisebb bérek jövő évi emeléséről, valamint a hosszú távú, 2027-ig szóló, még formálódó bérmegállapodásról.

A Liga elnöke megerősítette, hogy a minimálbér 15 százalékos emelésében egyetértés mutatkozott a felek között. A garantált bérminimum a korábban kiszivárgott tervek szerint 10 százalékkal emelkedne, ugyanakkor a munkáltatói oldal ennek a szakszervezeti javaslatnak az elfogadásával megvárná a harmadik negyedéves makrogazdasági adatokat. Mészáros Melinda ezért arra számít, hogy a végleges bérmegállapodásra ezeknek az adatoknak az ismertetését követően, leghamarabb november közepén kerülhet sor.

A jövő évi bérmegállapodás részeként tárgyaltak a felek egy nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentesen adható egyszeri kifizetésről is – emelte ki Mészáros Melinda. Az egyszeri kifizetés célja, hogy minden munkavállaló részesülhessen inflációs kompenzációban. Ez elsősorban azoknak a munkavállalóknak jelent óriási segítséget, akik a minimálbérek összegénél magasabb fizetést kapnak, és az idei béremelésből kimaradtak, vagy jóval az infláció alatt emelkedett a keresetük.

A szakszervezetek ismertették a kormánnyal azt a 2027-ig szóló javaslatot, amelynek egyik lényeges eleme, hogy a minimálbér és a bérminimum összeolvadna, ami egyrészt a minimálbér jelentős emelkedését eredményezné, másrészt a jelenlegi piaci körülményekhez jobban igazodó ágazati bérminimumokat határozna meg.


Ne hagyd ki!