Szólhatnak érvek a költözés és a maradás mellett is
Fotó: Shutterstock

Külföldön vállalnál munkát? Nem árt, ha alaposan átgondolod

Ha valaki külföldi munkavégzésen gondolkodik, néhány kérdést érdemes feltennie magának a döntés meghozatala előtt. Ezek is segíthetnek az elhatározásban, hogy menjen, vagy maradjon. Mutatjuk, mit érdemes fontolóra venni az ügyben.


A külföldi munkavégzéshez motiváltnak és nyitottnak kell lenni

Ha külföldön talál valaki megfelelőnek tűnő munkahelyet, mielőtt elfogadná az állást, érdemes néhány szempontot átgondolnia. A mérlegeléshez a 19 éve a szakmában lévő Joó Zsuzsanna karriertanácsadó segítségét kérte a Profession.hu. A szakember elsősorban az erős motiváció és nyitottság szükségességét emelte ki a külföldi munkavégzés előtt.

Az a tapasztalatom, hogy általában egy átgondolt folyamat eredményeképpen dönt úgy valaki, hogy elmegy, nem csak a hasára csap. Zömében inkább fiatalokra jellemző, akik még a szülőknél vagy albérletben laknak, hiszen ők sokkal könnyebben mozdulnak, ha másik országban kapnak egy jó lehetőséget. A mai 50-es, 60-as korosztály már kevésbé mobilis, de ha valaki például Budapesten dolgozott felsővezetőként egy cégnél, és áthelyezik, valószínűleg az egész családjával együtt át fog költözni. De ez ritka, sokan heti pár alkalommal autóval járnak át a másik városba

- mondta a karriertanácsadó.

Azzal is tisztában kell lenni, mit kínál a cég, amelyikhez külföldre tart az ember. Például hozzájárulnak-e az utazás költségeihez, adnak-e lakhatási támogatást, milyen munkaidőben alkalmaznak, mennyi szabadnapot adnak? Emellett fontos tudni, elfogadja-e az érintett végzettségét a célország, illetve elegendő-e a nyelvtudása ahhoz, hogy ott éljen és dolgozzon az illető?

Több kérdést felvet, ha családos az ember

Nehezebb helyzetben lehetnek a családosok. Az ő döntéseik a párjukat és/vagy a gyerekeiket is érintik. Amennyiben az egész család költözéséről szó van, érdemes feltenni a kérdést, vajon a párjuk is találna-e megfelelő állást külföldön? Ha nemleges a válasz, akkor elegendő lesz-e egy ember fizetése mindannyiuknak? Meg kell vizsgálni, azt is, van-e a településen megfelelő óvoda vagy iskola a kicsiknek.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy ha a gyerekeik egy másik országban járnak iskolába, ott szocializálódnak, akkor nekik az lesz az otthonuk, így egyáltalán nem biztos, hogy később vissza akarnak majd menni Magyarországra. Ez is egy dilemma. (…) Az elmúlt pár évben sokat változott a világ és egyre több cég kínál távmunka lehetőséget vagy hibrid munkavégzést. Erre érdemes mindenképpen rákérdeznünk, és ha hetente csak pár alkalommal kell személyesen megjelennünk, elképzelhető, hogy nem kell átköltöztetni az egész családot, hanem meg lehet oldani autóval vagy akár tömegközlekedéssel is

- tette hozzá a szakértő.

Kiemelte, legalább a célország nyelvének az alapfokú ismeretes szükséges ahhoz, hogy valaki odaköltözzön. Anélkül nem érdemes elindulni.

Ők lehetnek a legkeresettebb menedzserek Európában

A LinkedIn nemzetközi üzleti-közösségi portálon az elmúlt négy évben feladott több millió álláshirdetés alapján a fenntarthatósággal, a kiberbiztonsággal, az adatelemzéssel és az üzletfejlesztéssel foglalkozó szakemberek lehetnek a legkeresettebbek manapság Európában.

Németországban például az értékesítéssel és a márkamenedzsmenttel kapcsolatos munkakörök állnak az élen. Leginkább az értékesítés fejlesztésével foglalkozó szakembereket keresik. Ezután jönnek a növekedésben segíteni tudó menedzserek, valamint a márkaépítésben szakértők.

Franciaországban az energiaközvetítő is szerepel a top 5 legjobban keresett szakember között. Ő az, aki segíti az energiaszolgáltatókkal kapcsolatos vállalati döntések meghozatalát. Például összehasonlíta a kereskedelmi gáz- és villamosenergia-ajánlatokat.

Az Egyesült Királyságban pedig egy új munkakör az ügyfélsiker-tanácsadó is dívik (például ügyfelekkel foglalkozik, jelentős szoftverismeretet is igényel – a szerk.), valamint keresettek a fenntarthatósági kérdésekkel és termékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.

Ne hagyd ki!