A járvány kezdete óta a visszaeső forgalom miatt mintegy kétezer taxis tűnt el Budapesten. A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme nem tért vissza a szakmába, ugyanis új munkahelyeiken a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek.


Kétezer taxis tűnt el

A koronavírus-járvány kitörése után 60-70 százalékkal csökkent a fővárosi taxik utasforgalma, így sok sofőr felhagyott a személyszállítással – mondta az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádiónak. Míg a járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma már csak ötezren vannak.

Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat

– mondta Metál Zoltán.

Másutt többet keresnek

A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis családbarátabb időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre sem költeni.

A KSH nemrégiben frissítette a foglalkozás szintű keresetstatisztikáját. Megnéztük, hogy a különböző járművezetői kategóriákban mekkora volt a bruttó havi átlagkereset tavaly. Eszerint

  • az autóbuszvezetők: 401 545 forint,
  • a tehergépkocsi-vezetők, kamionsofőrök: 258 036 forint,
  • a személygépkocsi-vezetők: 303 901 forint
bruttó fizetést kaptak 2020-ban átlagosan. (A KSH statisztikájában taxisokra lebontott külön adat nem szerepel.)

Sofőrhiány mindenütt

Metál Zoltán szerint mivel a személy- és árufuvarozás minden ágán nagy a munkaerőhiány, egyre több taxis hagyhatja el a pályát, ez a tendencia egész Európában érezhető.

Itt írtunk arról, hogy Nagy-Britanniában az utóbbi hetekben hosszú autósorok alakultak ki a benzinkutaknál, miután a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások ellátási problémákat okoztak.

Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy Magyarországon sincs elég sofőr, ami miatt az angliai benzinkút-káoszhoz hasonlóan akár nálunk is kialakulhat komolyabb áruhiány.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Szép-kártyások, hamarosan vége a keresztzsebezésnek! Ugye, értitek?

Már csak bő két hónapig tehetik meg a Széchenyi Pihenő kártyások, hogy szabadon, az alszámláktól függetlenül költsék el az egyenlegükön lévő pénzt. A keresztzsebes felhasználásra december 31-ig van ugyanis lehetőség.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Évente több ezer embert zaklatnak a taxisappos ragadozók

Az egyesült államokbeli Lyft taxi applikáció története során először nyilvánosságra hozta a biztonsági jelentését, amelyben szexuális zaklatásokról, fizikai bántalmazásokról és halálos balesetekről számol be a vállalat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Itt a látványterv az új űrállomásról, amit már nem a NASA épít

Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin bejelentette, hogy 2025 és 2030 között pályára állítja a saját tulajdonú és fejlesztésű, Orbital Reef névre keresztelt űrállomását.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!