Hét év alatt 2012 és 2019 között 81 százalékkal 1,7 millió forintra nőtt az egy főre jutó évente elkölthető jövedelem.


​Mennyi az annyi?

Az, hogy milyen az élet minősége egy országban, függ attól, hogy egy ember egy év alatt mennyi elkölthető jövedelemre tesz szert. Ez a vásárlóerő, ami értelemszerűen minél magasabb, annál jobb. A GKI Gazdaságkutató az adóhatóság és a statisztikai hivatal adatai alapján azt számolta, hogy

2019-ben minden magyar állampolgárra 1,7 millió forint elkölthető jövedelem jutott,

azaz ennyi a magyarok vásárlóereje. Ráadásul a 2012 óta eltelt 7 évben számszerűen megdöbbentően nagy mértékben, 81 százalékkal nőtt a vásárlóerőnk.

​Budapest, te csodás

A számok mögé nézve a kép persze árnyaltabb. A fővárosban élők vásárlóereje például 24 százalékkal magasabb az országos átlagnál és 2019-ben elérte a 2,1 millió forintot. Budapesten belül is vannak azonban különbségek, méghozzá nem is kicsik.

A XII. kerületben élők vásárlóereje még a fővárosi átlagnál is jóval magasabb, 3,4 millió forint,

miközben az e téren leggyengébb VIII. kerületé mért 1,4 millió forintos vásárlóerő alig valamivel az országos átlag felett van.

​Eközben vidéken…

A magyar városokban még csak-csak jó élni, hiszen a megyei jogú városokban 5, a sima városokban 3 százalékkal nagyobb a vásárlóerő az országos átlagnál. A falvakban viszont 15 százalékkal elmarad attól. A vidéki Magyarországon belül is nagyok azonban a különbségek. A Győr-Szombathely-Balaton-Budapest által határolt területen kiemelkedően jó,

az ország dél-nyugati, észak-keleti és keleti határánál azonban kiemelkedően kicsi a vásárlóerő.

389 olyan magyar település van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő még az egymillió forintot sem érte el.

Ugye a kedves olvasó is érzi, hogy mennyire vastagodott a pénztárcája? Vagy mégsem?

The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!