Hét év alatt 2012 és 2019 között 81 százalékkal 1,7 millió forintra nőtt az egy főre jutó évente elkölthető jövedelem.


​Mennyi az annyi?

Az, hogy milyen az élet minősége egy országban, függ attól, hogy egy ember egy év alatt mennyi elkölthető jövedelemre tesz szert. Ez a vásárlóerő, ami értelemszerűen minél magasabb, annál jobb. A GKI Gazdaságkutató az adóhatóság és a statisztikai hivatal adatai alapján azt számolta, hogy

2019-ben minden magyar állampolgárra 1,7 millió forint elkölthető jövedelem jutott,

azaz ennyi a magyarok vásárlóereje. Ráadásul a 2012 óta eltelt 7 évben számszerűen megdöbbentően nagy mértékben, 81 százalékkal nőtt a vásárlóerőnk.

​Budapest, te csodás

A számok mögé nézve a kép persze árnyaltabb. A fővárosban élők vásárlóereje például 24 százalékkal magasabb az országos átlagnál és 2019-ben elérte a 2,1 millió forintot. Budapesten belül is vannak azonban különbségek, méghozzá nem is kicsik.

A XII. kerületben élők vásárlóereje még a fővárosi átlagnál is jóval magasabb, 3,4 millió forint,

miközben az e téren leggyengébb VIII. kerületé mért 1,4 millió forintos vásárlóerő alig valamivel az országos átlag felett van.

​Eközben vidéken…

A magyar városokban még csak-csak jó élni, hiszen a megyei jogú városokban 5, a sima városokban 3 százalékkal nagyobb a vásárlóerő az országos átlagnál. A falvakban viszont 15 százalékkal elmarad attól. A vidéki Magyarországon belül is nagyok azonban a különbségek. A Győr-Szombathely-Balaton-Budapest által határolt területen kiemelkedően jó,

az ország dél-nyugati, észak-keleti és keleti határánál azonban kiemelkedően kicsi a vásárlóerő.

389 olyan magyar település van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő még az egymillió forintot sem érte el.

Ugye a kedves olvasó is érzi, hogy mennyire vastagodott a pénztárcája? Vagy mégsem?

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!