Idénymunkások a földeken
Forrás: Shutterstock

Kőkemény meló, de az órabér 4300 forint, bevállalod?

12 eurós minimum órabér várja azokat, akik a német mezőgazdaságban vállalnának idénymunkát. A munkavállalást azonban a pandémia miatt feltételekhez kötik. Emellett több német gazda sem bízik a külföldi munkaerőben.Német gazdákat kérdeztek

A 12 eurós minimál órabérről és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekről kérdezte a tagjait a németországi spárga- és bogyósgyümölcs-termesztők szövetsége (Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände e.V.). 325 német termelő töltötte ki a kérdőívet. A gazdák a felmérésben adott válaszait a napokban publikálta a szervezet – áll a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

A válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) úgy gondolja, hogy ekkora kötelező órabér mellett csak a legrutinosabb munkavállalókat éri meg foglalkoztatni a földjeiken. Emellett a gazdák majdnem kétharmada (63 százalék) tart attól, hogy a magas fizetések miatt hamarabb összejön a külföldi idénymunkások számára az összegyűjteni kívánt pénz, ami azt eredményezheti, hogy a mezőgazdasági szezon vége előtt otthagyhatják a földeket.

Ezzel szemben a kérdőívet kitöltők kevesebb mint egyharmada (29 százalék) gondolja úgy, hogy a magasabb órabér jó vonzerő lesz, és sok külföldi fog érkezni.

A gazdák válaszaikban azt is elárulták, hogy hogyan tervezik az ugrásszerűen megemelkedett órabért kigazdálkodni a termesztők. Főleg a spárgások a szükséges fejlesztéseket kívánják elhalasztani, valamint a közvetlen értékesítésre összpontosítanak majd az áruházlánci beszállítás helyett. Emellett a termőterületekből is vissza kívánnak venni, ami miatt kevesebb munkásra lehet majd szükség. A bogyósgyümölcs-termesztők pedig gépesítéssel próbálják kiváltani az emberi munkaerőt.

Oltáshoz kötik a munkavállalást

A gazdák ráadásul csak olyan munkavállalókat alkalmazhatnak, akik vagy be vannak oltva koronavírus ellen, vagy átestek a betegségen, vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek. Nem sokan reménykednek abban, hogy a szabályozás miatt nagyobb számban oltást igényelnének azok, akik eddig nem tették. Azonban az oltatlan dolgozók miatti pluszfeladatok ellenére is csak a válaszadók alig fele (47 százalék) tenné kötelezővé a Covid-oltást, mivel úgy vélik, hogy az visszatartaná az idénymunkásokat a Németországba utazástól. A válaszadók túlnyomó többsége pedig azzal számol, hogy lesz olyan dolgozója, akit el kell bocsátania, mert nincs beoltva, és megtagadja a tesztelést.

Ne hagyd ki!