Milyen az ütős CV járvány után? Most éppen erre harapnak a HR-esek
Cv Curriculum Vitae Interview - Free image on Pixabay

Milyen az ütős CV járvány után? Most éppen erre harapnak a HR-esek

A toborzók elvárásai nőttek, az idejük viszont csökkent. Olyan önéletrajzokat várnak, melyek tiszta képet mutatnak a jelentkezőkről. Mindezt hozzávetőlegesen 6 másodperc alatt.


A Work it Daily vezérigazgatója, J. T. O'Donnell szerint rengeteg hibát követnek el a jelentkezők az önéletrajzuk összeállításakor. Úgy véli, a legnagyobb hiba az, ha üvölt a pályázatról, hogy egy nárcisztikus ember írta. Az alábbi pontok figyelembevételével elkerülheted, hogy ilyen benyomást kelts reménybeli munkaadódban.

Objektív kijelentések

Ha jót akarsz, ne azzal kezd az önéletrajzodat, hogy mit vársz el a vállalattól. A munkaadók először azt akarják megtudni, hogy te megfelelsz-e az elvárásaiknak, és majd csak utána kezdenek el azon gondolkodni, hogyan tehetnének ők is a te kedvedre.

Engedd el az öntömjénezést (pl.: nagyon tapasztalt ember vagyok, aki…) és használj inkább olyan bemutatkozó mondatot, amely megragadja a toborzó figyelmét, illetve betekintést nyújt a szakmai hátteredbe.

Hosszú bekezdések tilalma

A legjobb módja a tapasztalataid bemutatásának, ha a munkahelyi pozícióid alatt pontokba szedve összefoglalod, milyen feladatokban szereztél jártasságot. Viszont ha három, vagy annál több pontba szeded a mondandód, akkor rossz úton jársz. Maximum két pontban összegezz mindent, amit érdemes tudni rólad.

Nem kell az egész életutadat elmesélni, csak mutass rá a fő készségeidre, hogy lássak, alkalmas vagy a pozícióra. A többi majd mehet a személyes interjún.

A kevesebb több

Ne told túl az önéletrajzod kinézetét. Kerüld a kiemeléseket, a félkövér és dőlt betűk váltogatását. Ne úgy nézzen ki az önéletrajzod, mintha egy óvodás csinálta volna, aki most tanulja a szövegszerkesztést. Van olyan toborzó, aki egyenesen sértésnek veszi ezeket. Legyen egyszerű a pályázatod. Persze csak akkor, ha nem grafikus pozícióra jelentkezel, ahol kifejezetten elvárják a kreativitást.

Használj letisztult szövegtípusokat, például Calibri-t, vagy Times New Roman-t, és csak a mérföldkövek esetében alkalmazz félkövér kiemelést.

Megfelelő hosszúság

Ha már van több mint 20 év munkatapasztalat a hátad mögött, nem kell azon izgulnod, hogy mindent egy lapra sűríts be. Ha vezetői pozícióra jelentkezel, nyugodtan beadhatsz egy 3 oldalas önéletrajzot a tapasztalataidról, viszont ezt a mennyiséget ne lépd túl.

Ettől függetlenül, ha nem indokolt (például fiatal munkavállaló, kevés tapasztalattal) akkor semmiképp ne legyen 1 oldalnál hosszabb az önéletrajzod. Azt az érzetet fogja kelteni, hogy túlságosan próbálkozol, ami ellenszenvet fog kiváltani a toborzókból. Ha sok munkahelyed volt rövid időn belül, akkor azokat a pozíciókat nem fontos feltüntetni a pályázatodban, a nem relevánsak a pozícióhoz. A diákmunkát és a gyakornoki pozíciókat sem kell leírni, ha nehézséget okoz az egyoldalas terjedelem betartása.

Még valami, ne írd bele, hogy igény esetén referenciát is tudsz adni. Majd ha eljutottál az utolsó felvételi körbe, ráérsz ezzel foglalkozni.

Ha felhasználod ezeket a tippeket, jobb eséllyel indulhatsz a kiszemelt állásért. Persze nem garantáljuk a sikert.

Ne hagyd ki!