Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt az öt hibát!

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!A Resumego önéletrajzíró cég ügyvezető igazgatója, Peter Yang idén már több mint 1000 önéletrajzot nézett át. Levonta a tanulságokat, és a tapasztalatai megosztotta a CNBC-vel. A szakember azt tanácsolja az álláskeresőknek, hogy az alábbi hat hibát mindenképp kerüljék el, ha sikeresen akarnak pályázni egy pozícióra.

Irreleváns hobbik és érdeklődési körök

Mindenkinek van hobbija, és sokan azt hiszik, hogy minél formabontóbb módon töltik a szabadidejüket, annál jobban ki fognak tűnni a többi jelentkező közül. Szereted az e-sportot? A kempingezést? Bélyeget gyűjtesz? Esetleg szabadidőben lovagolsz? Az a helyzet, hogy ezek nem igazán fogják érdekelni a toborzókat. Legalábbis eleinte biztosan nem.

Gondolj csak bele. A HR-esek jellemzően több száz önéletrajzot nyálaznak (na jó, pörgetnek) át, mire eljutnak odáig, hogy néhány alkalmasnak tűnő jelentkezőt behívjanak interjúra. Ráadásul szorítja őket az idő, gyorsan kell dönteniük. Valószínűleg nem az fogja érdekelni őket, hogy a kétszázadik jelentkező a szabadidejében szeret a barátaival kosarazni.

Viszont! Ha a hobbid illeszkedik a pozíciódhoz, akkor érdemes feltüntetni. Például egy gazdasági állás esetén plusz pontot jelenthet, ha megjegyzed, hogy szereted a kriptovaluták világát, és időnként be is fektetsz a digitális piacba.

Túl sok soft skill

De hát a soft skillek jó dolgok, nem? De azok, egy bizonyos mértékig.

Mondjuk úgy, hogy a legtöbb jelentkező túl nagy hangsúlyt fektet a soft skillekre. Ráadásul a menedzserek pontosan tudják, hogy az interjúalanyok szeretik túltolni az említett eszköztáruk bemutatását, ez viszont sok esetben erőltetettnek tűnhet, és ellenszenvet válthat ki.

Mi a megoldás? Ne csak felsorold a soft skilljeidet, hanem valamilyen módon támaszd is alá, hogy valóban birtokodban van az említett képesség. Például, ha azt mondod, hogy értesz a multitaskinghoz, akkor valami ilyesmit is tegyél hozzá:

Az elmúlt években több projektet is levezényeltem az elejétől a végéig, amelyek X százalékos növekedést eredményeztek az Y cégnek a Z időszakban.

Alapvetően célravezetőbb, ha a soft skillek bemutatása mellett nagyobb hangsúlyt fektetsz a hard skillek taglalására.

Személyes névmások

Meglepő módon sok jelölt még mindig elköveti azt a hibát, hogy személyes névmásokkal tarkítja az önéletrajzát. Mindenki tisztában van vele, hogy a te CV-det olvassa, így semmi értelme ezt bizonygatnod a személyes névmások használatával.

Tehát kerüld azokat a mondatokat, hogy „Én 5 alkalmazottat irányítottam az előző munkahelyemen". Elegendő lesz annyi is, hogy „5 alkalmazottat irányítottam". Röviden, tömören, lényegre törően.

Az e-mail címed

A toborzók általában olyan embereket keresnek, akik legalább minimális szinten konyítanak a technológiához. Még akkor is, ha nem informatikusokat keresnek. Persze itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Viszont az nagyon fontos, hogy ne használj elavult e-mail szolgáltatókat. Például Hotmail-t.

Egy gmail-es, vagy egy Outlook-os e-mail címmel nem fogsz mellé lőni. És reméljük mondanunk sem kell, de lehetőleg olyan e-mail címet válassz, ami azt sugallja, hogy komoly jelentkező vagy. Az „utálokmindenmunkahelyet@gmail.com" valószínűleg nem fogja elnyerni a toborzók tetszését. Még akkor sem, ha tiéd a világ legjobb CV-je.

Az elérhetőségeid

Egy standard önéletrajzban a jelentkezők általában feltüntetik az e-mail címüket, a telefonszámukat és a levelezési címüket. A levelezési címet azonban érdemes körültekintően leírni. Például, ha éppen vidékről akarsz felköltözni Pestre, akkor ne a vidéki címedet írd az önéletrajzodba. A legtöbb toborzó helyi jelentkezőket keres. Ráadásul biztonsági kockázatot is jelenthet a valós tartózkodási helyed feltüntetése. Ebben az esetben érdemes leírni, hogy folyamatban van a költözésed az adott városba.

Nagyon régi munkahelyek

Hacsak nem pályakezdő vagy évtizedes tapasztalattal rendelkező felsővezető vagy, akkor a 10-15 évvel ezelőtti munkahelyeidet nyugodtan kihagyhatod a tapasztalataid felsorolásából. Célravezetőbb, ha csupán az elmúlt 4-5 munkahelyedet sorolod fel, amelyek összesen nem haladják meg az említett intervallumot. Minél régebbi egy általad betöltött korábbi pozíció, a toborzókat annál kevésbé érdekli.

Koncentrálj inkább arra, hogy a frissebb tapasztalataidat megfelelően prezentáld.

The Conversation

Ne hagyd ki!