Blokkolóórát vezetnek be az orvosoknak az állami kórházakban
Fotó: Shutterstock

Jön a kórházi blokkolóóra az orvosoknak

Év végéig valamennyi állami kórházban – a belügyminiszter utasítására – új beléptető rendszert vezetnek be, írja a Népszava.Az orvosoknak és más dolgozóknak az intézmény be- és kijáratainál elhelyezett készülékeken kell lehúzniuk a mágneskártyájukat. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni – derült ki Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára előadásából a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

Láttuk, hogy vannak egyes kórházak, ahol nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények, feltételeztük, hogy kell lenni valami okának. Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát.

Az új rendszerről szóló bejelentés előtt a szakpolitikus a lap beszámolója szerint arról beszélt, hogy mennyibe kerül egy-egy orvos foglalkoztatása és azért évente átlagosan hány beteget lát el. Lengyel László helyettes államtitkár számításai szerint az átlagos, havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer közötti bérrel szemben a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban gyógyítóra évente 89, azaz havonta alig valamivel több mint 7, a legjobb, közepes városi kórházban dolgozóra évi 192, azaz havonta 16 eset jut átlagosan. Hozzátette: ez nem teljesen pontos az adat, de megközelítőleg az összehasonlítás szempontjából ő ezeket megfelelőnek tartja.

Pálosi Mihály, a NEAK főosztályvezetője a várólistákról szóló előadásában arról beszélt, hogy idén április 16-ig csaknem 40 ezer beteget regisztráltak a várólistákon, 60 napnál többet mintegy 22 ezer beteg várakozott. Leghosszabb sorok a nagy ízületi protézisre, valamint a szürkehályog-műtétekre várnak. A biztosítóhoz érkező betegpanaszokból pedig az is kiderül, hogy a páciensek gyakran fel sem kerülnek a várólistákra.


The Conversation

Ne hagyd ki!