Fiatalok beszélgetnek egy munkahelyen
Fotó: Unsplash

Melyek a legnépszerűbb álláshirdetések Magyarországon?

Munkát keresel Magyarországon? Pályaválasztás előtt állsz, de nem tudod, merre indulj? Olvasd el a cikket és ismerd meg a munkaerőpiaci trendeket 2024-ben.


Böngésszünk bátran!

A magyar munkaerőpiac 2024-ben is dinamikusan alakul, hiszen gyors ütemben igyekszik alkalmazkodni a gazdasági és társadalmi változásokhoz. Vannak teljesen új ágazatok is, illetve vannak azok, amelyekre valószínűleg még jó hosszú ideig nem fognak hatást gyakorolni a technológiai változások, ez pedig többek között az állami vagy magán óvodai dajka állás. Ha szeretnéd felmérni a lehetőségeidet, látogasd meg az álláshirdető oldalakat és böngészd a népszerű állásokat a környékeden. Ezek valódi képet fognak mutatni a jelenlegi igényekről és tendenciákról.

 Munkáltatói elvárások 2024-ben

2024-ben Magyarországon az álláskeresők számára szükséges készségek az iparági trendek és a munkaerőpiac változásai alapján több területen is fontosak lehetnek.

Soft skillek:

 • Kommunikációs készségek: Hatékony írásbeli és szóbeli kommunikáció, beleértve a tárgyalási készségeket is.
 • Problémamegoldás és kritikus gondolkodás: A komplex problémák gyors és hatékony megoldása.
 • Csapatmunka és együttműködés: Képes együtt dolgozni másokkal, beleértve a távoli csapatmunkát is.

Nyelvtudás:

 • Angol nyelv: Nemzetközi kapcsolatok és üzleti életben való részvételhez elengedhetetlen.
 • Más idegen nyelvek: Különösen a német és francia nyelv ismerete lehet előnyös bizonyos iparágakban.

Ügyfélszolgálati és értékesítési készségek:

 • Értékesítési technikák: Értékesítési stratégiák és ügyfélkezelési technikák ismerete.
 • Ügyfélszolgálat: Kiváló ügyfélszolgálati készségek és vevőközpontú szemlélet.

 Az online jelenlét fontossága

Az online jelenlét és a technológiai tudás egyre fontosabbá válik a munkaerőpiacon. A vállalatok számára elengedhetetlen, hogy megfelelően közvetítsék az információkat az online térben. Ennek megfelelően az online trendek ismerete és az ezzel kapcsolatos készségek jelentős előnyt jelentenek az álláskeresők számára. Természetesen nem azt mondjuk, hogy mindenkinek szüksége van informatikai tudásra, hiszen napjainkban is rengeteg az olyan álláslehetőség, mint például a takarítás állás, ahová nem szükségesek ezek a készségek, viszont a tudást senki nem tudja elvenni tőled még akkor sem, ha a jelenlegi munkahelyeden most nem tudod felhasználni.

 Népszerű szakmák

El is érkeztünk a népszerű szakmákhoz. 2024-ben Magyarországon több szakma és terület iránt is nagy az érdeklődés, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók részéről.

 • Állatorvos: Az állatorvoslás ahogy az előző években is, továbbra is fontos és keresett terület marad. Az állatok egészségével kapcsolatos tudományok és szolgáltatások iránti kereslet folyamatosan növekszik.
 • Nemzetközi kapcsolatok szakértő: A nemzetközi kapcsolatok szakértők iránti kereslet is jelentős. Számos munkalehetőség áll rendelkezésre ezen a területen, például kereskedelmi menedzser, projektkoordinátor vagy nemzetközi befektetési szakértő pozíciókban. Az ilyen szakemberek különösen fontosak a globalizálódó világban, ahol a nemzetközi üzleti kapcsolatok és befektetések szerepe egyre növekszik.
 • Kommunikáció és médiatudomány: Az online térben való megfelelő információközvetítés iránti igény folyamatosan növekszik. Ennek eredményeként a kommunikáció és médiatudomány területén végzettek számára is egyre több munkalehetőség kínálkozik. Ahogy említettük, az online jelenlét és a digitális média ismerete elengedhetetlen szinte minden szakmában, hiszen a cégek egyre inkább az interneten keresztül próbálják elérni a célközönségüket.
 • Pszichológia és informatika: A pszichológia területe szintén egyre nagyobb figyelmet kap 2024-ben. A mentális egészség fontossága növekszik, és a munkáltatók egyre inkább igyekeznek megfelelő pszichológiai támogatást nyújtani alkalmazottaiknak. Az informatika iránti kereslet szinten évek óta növekszik, és ez a tendencia 2024-ben is folytatódik. Az informatika és a technológiai fejlődés kulcsfontosságú szerepet játszik a modern munkaerőpiacon, különösen a mesterséges intelligencia elterjedésével. Az informatikai szakemberek iránti kereslet továbbra is magas, és ez a trend várhatóan tovább fog erősödni.
 • Turizmus és vendéglátás: 2024-ben Magyarországon a turizmus és vendéglátás területén az álláskeresők számára elengedhetetlen az angol és más idegen nyelvek ismerete, a kiváló ügyfélszolgálati készségek, valamint interkulturális érzékenység. Emellett fontos lehet a vezetői, szervezési, pénzügyi és adminisztratív készség, hiszen a turizmusban nagyon is reális a karrierlétrán való előrehaladás.

 Munkaerőpiaci trendek és kihívások

Egy 2024-es felmérés szerint az álláskeresők száma 20%-kal nőtt az előző évhez képest. Ezért mind az álláskeresőknek, mind a munkáltatóknak figyelemmel kell kísérniük a munkaerőpiaci változásokat, hogy hatékonyan alkalmazkodjanak az új piaci igényekhez. A gyors alkalmazkodás és az új készségek elsajátítása kulcsfontosságú lesz a versenyképesség megőrzése érdekében. Az álláskereső portálok segítségével az álláskeresők könnyebben találhatnak releváns állásajánlatokat, míg a munkáltatók gyorsabban megtalálhatják a megfelelő jelölteket, így egy regisztrált álláskereső profillal mindenki jól járhat. Összességében 2024-ben a szakmai tudás, az online jelenlét ismerete és a rugalmasság egyre fontosabbá válik a munkaerőpiacon, és ezek a készségek segíthetnek abban, hogy sikeresen alkalmazkodjunk a folyamatosan változó piaci körülményekhez.

Ne hagyd ki!