A személyi jövedelemadó mentesség a munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érint.

Mit mutatnak a számok?

A munkaügyi statisztikák szerint a 15 és 19 éves korosztályban körülbelül 30 ezren dolgoznak, a 20-24 évesek közt pedig 258 ezren. A fiatalok átlagfizetése bruttó 300 ezer forint, így ha nem kell szja-t fizetniük, akkor 45 ezer forinttal többet vihetnek haza havonta. Az államnak ugyanakkor évi 155 milliárd forintjába kerülne az intézkedés. Mint ismeretes a kormány elképzelései szerint 2022. január elsejétől a 25. életévüket be nem töltött fiataloknak nem kéne szja-t fizetniük.

Teljes adómentesség?

Hornyek Péter a PwC tanácsadócég adószakértője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a fiataloknál hagyott összeget azok nyilvánvalóan elköltenék, ami növelné a belföldi fogyasztást. Ezen felül könnyen lehet, hogy a lépés a foglalkoztatásra is jó hatással lehet, hiszen a fiatalokat kevéssé éri majd meg feketén foglalkoztatni. A diákszövetkezeteknek is kedvezne a lépés, hiszen az ott dolgozók bére már most is járulékmentes és mentesül a munkáltatók által fizetett közterhek alól is, így az szja mentesség bevezetése után, már semmilyen közterhet nem kéne fizetni. Az intézkedés hatására valószínűleg a 25 év alattiak igyekeznek majd mielőbb munkába állni.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!