Laptop és kutya
Fotó: Shutterstock

Mégiscsak árt a mentális egészségnek a távmunka

A pandémia előtt csak minden nyolcadik brit dolgozott távmunkában, sok esetben akkor sem egész héten. Mostanra a brit munkavállalók csaknem fele, körülbelül 13,4 millió ember otthonról dolgozik.


A legtöbb ember örül a változásnak, és hat lóval sem lehetne visszahúzni az irodába, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb a mentális egészségének.

Leszűkült élettér

Nem szolgálja a javadat, ha otthonról dolgozol. Tudom, hogy zűrös bemenni az irodába, de ha egész nap otthon ülsz a pizsamádban, mivé redukáltad az életedet?

- fogalmazta meg a kérdést Malcolm Gladwell megmondóember egy podkasztban. Hozzátette, nehéz megmagyarázni azt a pszichológiai alapvetést, hogy mindenki érezni akarja, tartozik valahová, és azt, hogy fontos. Gladwell megjegyzései nagy vitát váltottak ki.

A Mail on Sundaynak nyilatkozó szakértők azonban részben egyetértenek vele. Arra figyelmeztetnek, hogy a szociális interakciók leszűkítése, a túlzott képernyőhasználat és az otthoni zavaró tényezők hatással vannak a mentális egészségre. A videóhívások pedig nem helyettesítik a személyes beszélgetéseket.

Fontos az interakció

A rugalmas munka, vagyis néhány nap home office sokak számára kedvező lehet. Az irodai jelenlét teljes hiánya azonban nem. Az interakciók kulcsfontosságúak. Nélkülük több a stressz, a szorongás, mert nagyon nehéz meghúzni a határokat a munka és az otthon között

- mondta Clare Gerada pszichiáter.

Katharine James klinikai pszichológus ennél tovább ment.

A cégeknek azonnal lépniük kell, hogy megelőzzenek egy jövőbeli mentális leolvadást. Különösen aggódom az Y-generáció tagjaiért, akiket a leginkább érint a munkával kapcsolatos izoláció, egyben náluk nagyobb a szorongás és a depresszió aránya is, mint más korcsoportokban

- mondta.

Május óta negyedével nőtt azon britek száma, akik krónikus magányban szenvednek. Ez azt jelenti, hogy mindig vagy az esetek nagy többségében nagyon magányosnak érzik magukat.

Ha napról napra pár métert teszel meg a hálószobád és a nappalid között, azt előbb-utóbb megszenvedi a mentális egészséged – véli Gerada.

The Conversation

Ne hagyd ki!