A munkaerőhiánnyal küszködő hazai ágazatoknak segítség az ukrán menekültek alkalmazása
Fotó: Shutterstock

Ezek a hazai cégek várják tárt karokkal az ukrán menekülteket

Egyszerűen munkába tudnak állni az orosz–ukrán háború elől menekülők, eddig kedvezők az elhelyezkedésükkel kapcsolatos tapasztalatok. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, egyelőre fel tudja szívni a magyar munkaerőpiac az ideérkezőket.


Több tízezer ukrán munkavállaló már a háború előtt is itt dolgozott. Most elsősorban az ő hozzátartozóik, családtagjaik, gyermekeik érkeznek.

A menekülőknek segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások mind az elhelyezkedésben, mind adott esetben elszállásolásukban. Ehhez jelentősen hozzájárul az állam támogatása is

– fogalmazott Perlusz László. A főtitkár kérdésünkre megjegyezte, nemcsak az észak-keleti országrészben vállalnak munkát a háború elől menekülők, de az ország más részein is el tudnak helyezkedni. Elsősorban azok az ágazatok tudják foglalkoztatni az érintetteket, amelyek szívesen alkalmaznak női munkaerőt. Ezek közé tartozik a feldolgozóipar vagy a turizmus- és vendéglátás.

A VOSZ főtitkára kiemelte, hogy több ezer munkavállalót tudnának azonnal foglalkoztatni a cégek, mert országszerte komoly munkaerőhiány van. Elsősorban a fizikai területeken helyezkedhetnek el azonnal az álláskeresők, nemcsak az ipar, de a szolgáltatások területén is. Ide tartoznak a teherautósofőrök, valamint a targoncavezetők és a logisztikai szakemberek is.

Perlusz László hozzátette: egyelőre jól képesek kezelni a vállalkozások a menekültek magyarországi integrációját. Ha a háború és az energiaválság nem fékezi le a gazdaságot és az alapanyaghiány nem vezet leállásokhoz, akkor a jövőben sem kell attól tartani, hogy munka nélkül maradnának az ideérkezők.


Ne hagyd ki!