Állítólag a munkamoráljuk a magyarokénál is jobb
Fotó: Shutterstock

Ezért éri meg egy hazai cégnek filippínókat alkalmazni

Fülöp-szigetekiek tízezrei érkezhetnek Magyarországra ideiglenes munkavállalás céljából a következő években. A szakértő szerint nem lesz túl nehéz a beilleszkedésük, hiszen vannak fontos kapcsolódási pontok.


Fülöp-szigetekiek tömegei vállalhatnak munkát Magyarországon

Egyre nagyobb számban érkezhetnek vendégmunkások Magyarországra a több mint százmilliós Fülöp-szigetekről. Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke elmondta, a délkelet-ázsiai ország kultúrájához hozzátartozik a külföldi munkavállalás, hiszem a 20 és 40 év közötti lakosság 80 százaléka eddig is külföldön dolgozott. Nekik az új - egyébként szigorú - magyar szabályozás következtében megnyílt a magyarországi munkavégzés lehetősége is.

Régen is voltak Magyarországon vendégmunkások, főleg a környező országokból, akik közül sokan a gyártó-termelő szektorban dolgoztak – például ukrán, román, szerb munkások –, akik idővel rendre továbbálltak vagy hazamentek. Mára ez annyiban megváltozott, hogy a cégek folyamatos bővítésének köszönhetően óriási hiány alakult ki a fizikai betanított munkakörökben, a vállalatoknak pedig tömegével kellenek a munkavállalók, amit már Európa is csak a fejletlenebb gazdaságokból tud megoldani

nyilatkozta Csaposs Noémi a VG-nek.

Kulturális hasonlóság

Hangsúlyozta, a filippínóknak persze számít az elhelyezkedésüknél például a bér is. Azonban szempont az is, hogy hozzánk hasonlón keresztény kultúra az övék, így könnyebben be tudnak illeszkedni a hazánkban. Egyébként egy igen befogadó népről van szó, illetve sok országban éltek, így általában jól beszélnek angolul. Valamint számukra mellettünk szól az is, hogy például Japánhoz vagy Dél-Koreához képest mi sokkal barátságosabbak vagyunk. Emellett Magyarországon jellemzően jobb körülmények között dolgozhatnak, mint például Dubajban.

A munkamoráljuk messze felülmúlja a magyarokét. Nem is feltétlen a teljesítés, hanem a motiváció terén, ugyanis dolgozni és pénzt keresni jönnek ide, nem letelepedni, eleve két évre szól az engedélyük. Hiába alacsonyabb a bérigényük, összességében nem lesz olcsóbb a foglalkoztatásuk, mivel egyszerre kell szállást és étkezést biztosítani a számukra, ráadásul nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akik bármikor odébbálhatnak

- tette hozzá Csaposs Noémi.

Megjegyezte, ezek az emberek nem veszik el a magyarok munkáját, hiszen azért kellenek, mert nincs annyi ember, ahány munkahely.

Több százezer új vendégmunkás kellene

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója korábban arról beszélt, 500 ezer fővel szeretné növelné a hazai munkaerőkínálatot a kormány, de ebbe beletartozik a jelenleg passzív, belföldi munkaerő-állomány aktiválása is. Felhívta arra is a figyelmet, igen lényeges kérdés a jövőre nézve, hogy az Ipar 4.0 és az 5G térhódításával a foglalkoztatók milyen automatizálási, digitalizálási programokat indítanak el, amelyek részben képesek lesznek kiváltani az élő munkaerőt.

Viszont megjegyezte, évről évre 40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma, amit egyre nehezebb lesz pótolni. Azonban érdekes adat, hogy a hazánkban élő külföldiek közül 2023 első öt hónapjában 59 800 fő kérvényezte a letelepedést és a családegyesítést. Tavaly egész évben ennél kevesebben, összesen 57 527-en.

Ne hagyd ki!