Változóban vannak a munkaerőpiaci trendek
Fotó: Shutterstock

Szükség van 500 ezer új vendégmunkásra?

40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma évente, a pótlásuk pedig egyre nehezebb. Viszont a munkaerőpiaci létszámigények egyre jobban nőnek hazánkban. Ráadásul a nyugatabbi országok elcsábítják a magyar cégek elől a dolgozókat. A szakember elmondta, hogyan változhatnak a jövőben a munkaerőpiaci trendek idehaza.


Szükséges lehet a vendégmunkásokra vonatkozó törvény módosítása

Nógrádi József, a személyzeti szolgáltatás terén piacvezető Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a tapasztalataik alapján úgy látja, szükség lehet a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény tervezett módosítására (a szóban forgó változtatásokról ebben a cikkünkben írtunk).

Az elmúlt években egyre több szakma lett hiányszakma, ezek igényeinek kiszolgálásában, a külföldi munkavállalók megnövekedett létszámának kezelésében és az államilag kiemelt beruházások munkaerő-szükségleteinek kielégítésében is fontos szerep juthat az új szabályozásnak

- nyilatkozta a szakember a VG-nek.

Hozzátette, az utóbbi években jelentősen megnőtt a Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma. Jelenleg több mint 85 ezren vannak, ami az országban tartózkodó 226 ezer külföldinek nagyjából a 40 százaléka.

Több ukrán nem jött, de filippínók érkeznek

A külföldi vendégmunkások számát a hazánkba érkező ukrán menekültek nem növelték, hiszen a keleti szomszédunktól származó munkavállalók aránya nagyjából azonos a háború előtti mennyiségükkel. Ennek az oka a nyugatabbi országokban vonzóbb bérek és a nyelvi korlátok lehetnek.

Azonban jelentősen emelkedett idehaza például a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma. Jelenleg több mint ötezren vannak, de további, dinamikus létszámemelkedésük várható.

Nagy előnyük, hogy felkészülten érkeznek, képzettek, elég jól beszélnek angolul, gyártási tapasztalataik is vannak, emellett a keresztény hátterük miatt kulturálisan is jobban illeszkednek a hazai környezetbe

- mondta Nógrádi József.

Megjegyezte, mellettük kínaiak, vietnámiak, indonézek, kirgizek és kazahhoz is nagyobb számban tűnnek fel manapság a magyar munkavállalók között.

Magyarország vonzereje a külföldi munkavállalók számára az, hogy itt az Európai Unión belül foglalkoztatják őket, uniós normáknak megfelelő munkakörnyezetben, szabályozott elvárások mentén. A nálunk alkalmazott külföldiek azonban hamar rádöbbennek, hogy az EU-n belül máshol sokkal jobb lehetőségeik is lehetnek és továbbállnak

- tette hozzá a szakember.

Kell félmillió új munkás?

A szakértő elmondta, 500 ezer fővel szeretné növelné a hazai munkaerőkínálatot a kormány, de ebbe beletartozik a jelenleg passzív, belföldi munkaerő-állomány aktiválása is. Emellett lényeges kérdés, hogy az Ipar 4.0 és az 5G térhódításával a foglalkoztatók milyen automatizálási, digitalizálási programokat indítanak el, amelyek részben képesek lesznek kiváltani az élő munkaerőt.

Viszont megjegyezte, évről évre 40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma, amit egyre nehezebb lesz pótolni. Azonban érdekes adat, hogy a hazánkban élő külföldiek közül 2023 első öt hónapjában 59 800 fő kérvényezte a letelepedést és a családegyesítést. Tavaly egész évben ennél kevesebben, összesen 57 527-en.


Ne hagyd ki!