Egy szállodai dolgozó kártyával a kezében.

Vietnámi londiner, mongol portás? Vendégmunkásokra várnak a hazai szállodák

Egyre több vendégmunkás érkezik Magyarországra, azonban nemcsak a gyártó-, hanem szolgáltatócégek is igénybe veszik a messzi földről érkezett alkalmazottak szolgálatait.


A Világgazdaság szerint mostanra olyan jelentős lett a munkaerőhiány Magyarországon, hogy már a szakképzett munkakörökbe is vendégmunkásokat kell alkalmazni.

A legtöbben Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból érkeznek különböző munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül.

Ez is érdekelhet: Ezért éri meg egy hazai cégnek filippínókat alkalmazni

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

– mondta el a lapnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Karácsony kiemelte, hogy immáron gyártócégek mellett a szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok (például hotelek) is szeretnének vendégmunkásokat alkalmazni.

A várakozások szerint hazánkban az elkövetkezendő években körülbelül 500 ezer új munkahely fog létesülni, ezeknek az állásoknak a jelentős részét (200-300 ezer) vendégmunkások fogják betölteni.

A munkaerőhiány orvoslására az Országgyűlés egy olyan, novembertől életbe lépő jogszabályt fogadott el, amely szigorú feltételek mellett ugyan, de engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, azonban a letelepedést gyakorlatilag teljesen kizárja.

Ne hagyd ki!