Vendégmunkás országok szabályozás
Fotó: Shutterstock

Itt a lista: ezekből az országokból jöhetnek vendégmunkások

Megjelent a Magyar Közlönyben azoknak az országoknak a listája, ahonnan vendégmunkások érkezhetnek. Nemzeti kártyával akár öt évig is maradhatnak, vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel legfeljebb három évig.


Nemzeti Kártyával lehet foglalkoztatni azokat, akik dolgozni jönnek, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást, illetve azokat, akik gazdasági társaság tulajdonosaként, vezető tisztségviselőjeként tényleges munkát végeznek. (Ez két évre szól, de legfeljebb 3 évvel meghosszabbítható.)
Ezek az országok:

- Bosznia-Hercegovina
- Észak-macedónia
- Belarusz
- Moldova
- Montenegró
- Oroszország
- Szerbia
- Ukrajna

Ázsia és Dél-Amerika

Általános vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel foglalkoztathatók (ez legfeljebb két évre szól, amit maximum 1 évvel lehet meghosszabbítani) a következő országok állampolgárai:
- Fülöp-szigetek
- Indonézia
- Kazahsztán
- Mongólia
- Vietnám
- Brazília
- Georgia (Grúzia)
- Kirgizisztán
- Venezuela
- Kolumbia

Évi 65 000 a plafon

A Nemzetgazdasági Minisztérium év elején jelentette be, hogy 2024-ben a tavaly elfogadott vendégmunkástörvény alapján összességében 65 ezerben maximalizálja a kiadható vendégmunkás tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát. Ebbe a kvótába a Nemzeti kártyával érkezők nem számítanak bele.

Már több mint 6000 Fülöp-szigeteki dolgozik Magyarországon

Megváltoztak a magyarországi bevándorlási tendenciák az elmúlt években - írta a KSH. Például tavaly megnőtt az EU-n kívüli, azaz harmadik országokból érkező munkavállalók száma. Különösen a délkelet-ázsiai térségből jönnek sokan, ahol vonzó a magyar bérszínvonal.

A legnagyobbat a Fülöp-szigeteki munkavállalók száma növekedett tavaly, így meghaladta a 6300-at Magyarországon. Pedig egy évvel korábban mindössze 1100-an voltak. A filippínók mellett jelentős számú vendégmunkás érkezett Vietnámból és Kirgizisztánból is 2023-ban. Az előbbiből 2200, az utóbbiból 1300 fő.


Ne hagyd ki!