Budapest is felkerült a nemzetközi listára
Fotó: Shutterstock

Ezekben a városokban igazán jó lehet egyetemistának lenni

Friss kutatás vizsgálta, melyik nagyvárosokban lehet a legjobb egyetemistának lenni. A nemzetközi listára felkerült Budapest is. Mutatjuk a felsorolás első helyezettjeit, illetve azt, hol áll a sorban a magyar főváros.


Soroljuk, mely városokban lehet a legjobb egyetemre járni

A Quacquarelli Symonds (QS) 150 nagyvárost (legalább 250 ezer lakos) értékelt világszerte az alapján, mennyire lehetnek vonzók az egyetemistáknak. A rangsort olyan tényezők mentén állították fel, mint például milyen helyezéseket értek el az ott található egyetemek a felsőoktatási listákon, mennyire megfizethető és biztonságos a település, mekkora szinten van a környezetszennyezés, illet milyen lehetőségeket kínál a végzetteknek. De soroljuk a lista első helyezettjeit:

 1. London
 2. Tokió
 3. Szöul
 4. München
 5. Melbourne
 6. Sydney
 7. Párizs
 8. Zürich
 9. Berlin
 10. Montréal

Az Eduline megjegyzi, Budapest az előző évi listához képest hét helyet lépett előre, így idén a 63. A régióból például Prága a 40., Varsó pedig az 58.

Budapesten lehet az egyik lejobb európai helyszíne egy induló vállalkozásnak

Egyébként Párizs, Madrid és Barcelona lehetnek a legjobb európai indulóhelyszínei az új vállalkozásoknak egy másik jelentés szerint, amelyet a brit Knowledge Academy készített és publikált a közelmúltban. Franciaország fővárosát ezen a területen a maximálisan szerezhető 10 pontból 8,87-re értékelték.

A szervezet olyan szempontok alapján állította fel egy 28-as listát a vásorokról, mint a szabad irodák száma, a bérleti díjak, a legjobb egyetemek közelsége, valamint az internetsebesség. Azonban nem vették figyelemben például a helyi adózást, a szabályozási hátteret vagy a bürokráciát. De mutatjuk a lista első helyezettjeit:

 1. Párizs – 8,87 pont
 2. Madrid – 8,84 pont
 3. Barcelona – 8,82 pont
 4. London – 8,27 pont
 5. Lyon – 8,23 pont
 6. Dublin – 8,1 pont
 7. Berlin – 8,07 pont
 8. Varsó – 7,92 pont
 9. Amszterdam – 7,9 pont
 10. Milánó – 7,9 pont
 11. Stockholm – 7,87 pont
 12. Budapest – 7,84 pont
 13. Bukarest – 7,79 pont
 14. Manchester – 7,75 pont

Ne hagyd ki!