Kiderült, melyik magyarországi régiókban lehet a legjobban bevásárolni
Fotó: Shutterstock

Hol élsz? Mert itt lehet a legjobban vásárolni az országban

A Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora számos egyéb mellett azt is megvizsgálta, hogy az ország melyik járásaiban lehet a legjobban vásárolni, illetve a keresetekhez viszonyítva hol lehet a legolcsóbban lakáshoz jutni. Nézzük a részleteket!


Ha vásárlás, irány Budapest!

A vásárlási lehetőségek vizsgálatánál a Takarék Index elemzői kimutatták, hogy a várakozásokkal összecsengve a nagyobb városokban és környékükön több az egységnyi területre jutó bolt.

Vásárlási szempontból a legjobb helyzetben a Budapesten élők vannak, akik nagyon sok bolt közül válogathatnak. A fővároshoz képest a többi terület jelentős lemaradást mutat, a második helyezett Dunakeszi járás is csak kevesebb, mint 20 pontot kapott a főváros 100 pontjával szemben. A vásárlási lehetőségek terén még az élmezőnyhöz tartozott a fővárosi agglomerációhoz tartozó érdi, a vecsési, és a szigetszentmiklósi járás.

Vásárlási lehetőség

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Budapest

100

2

Dunakeszi

18,7

3

Érdi

18,7

4

Vecsési

13,1

5

Szigetszentmiklósi

12,1

6

Pilisvörösvári

11,3

7

Budakeszi

8,8

8

Tatabányai

7,7

9

Debreceni

7,6

10

Pécsi

7,1

Munkaerőpiac

A munkaerőpiaci lehetőségeknél a járásokat jellemző egy főre jutó nettó jövedelmeket és az álláskeresők arányát vizsgálták az elemzők. Az első helyezett a budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, illetve Budapest, majd Érd és környéke, a Pilisvörösvári járás követ. Az első tízben főleg a főváros és az annak környékén található területek végeztek, kivételt csak Győr, valamint Csorna és környéke jelent. Ez utóbbi az egy főre jutó álláskeresők alacsony számának köszönheti elsősorban az első tízbe kerülését, a jövedelmeket nézve sokkal inkább a középmezőnyhöz tartozott.

A munkaerőpiaci feltételek Budapesten és környékén, illetve az észak-nyugati járásokban a legkedvezőbbek. A megyeszékhelyek is a magasabb pontszámot elérő területek közé tartoznak.

Összességében Dél-Nyugat-, Dél-Kelet- illetve Észak-Kelet-Magyarországon jóval kevésbé kedvezőek a munkaerőpiaci feltételek, itt kivételt csak a nagyobb városok környékei jelentenek.

Munkaerőpiac

Helyezés

Járás

Pontszám (max =100)

1

Budakeszi

100

2

Dunakeszi

96,7

3

Budapest

93,2

4

Érdi

92,4

5

Pilisvörösvári

87,6

6

Győri

84,7

7

Szentendrei

77,9

8

Csornai

76,8

9

Gödöllői

75,4

10

Vecsési

74,9

Lakásárak

Vizsgálták a járások megfizethetőségét is, hogy az ott élők éves jövedelmükből hány négyzetméternyi lakást tudnak megvenni az adott járásban. Jellemzően magasabb pontszámot értek el az olcsóbb területek, ahol a jövedelmekből nagyobb lakás jöhet ki az alacsony lakásáraknak köszönhetően. A legmegfizethetőbbnek a jánoshalmai, a sellyei, a bácsalmási, a putnoki és a pétervásárai járás bizonyult. Az eredmények szerint a jobb munkaerőpiaci feltételeket biztosító járásokba a jobb lehetőségek miatt sokan szeretnének költözni, ami a lakásárak megemelkedésének irányába hat, rontva ezzel az otthonok hozzáférhetőségét, a magas bérek ellenére is.

Országosan elmondható, hogy könnyebb lakáshoz jutni a keleti és déli tájakon, mint a főváros környékén, illetve Nyugat-Magyarországon. De akadnak olyan helyszínek is, ahol az alacsony jövedelmek miatt az alacsony lakásárak ellenére is nehézkes otthont vásárolni. Ide tartozik a Balaton déli partja, ahol a turizmus okozta lakáspiaci keresletnövekedés miatt a munkaerőpiaci feltételekhez képest relatíve magasak az árak.

Megfizethetőség

Helyezés

Járás

Pontszám (max=100)

1

Jánoshalmai

100

2

Sellyei

97

3

Bácsalmási

81,2

4

Putnoki

80

5

Pétervásárai

75,4

6

Bátonyterenyei

75,3

7

Hevesi

74,8

8

Sarkadi

73,3

9

Pásztói

61,2

10

Cigándi

60,2


Ne hagyd ki!