Ez a két legjobb Magyarországon kapható mosógép, letesztelték
Fotó:123RF

Ez a két legjobb Magyarországon kapható mosógép, letesztelték

A háztartási gépeket rendszeresen tesztelő Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal az itthon kapható mosógépeket vizsgálta, szám szerint 96-ot.


A mosógépek tesztelése az EN 60456 nemzetközi előírás alapján történt. Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel, rövid időintervallum alatt vizsgálták. A mosógépeket a hétköznapi életben is használatos színes textíliákkal (pl. farmer, póló, törölköző, ágynemű) tesztelték. Mindegyik mosógépet kétféle programmal tesztelték, mindegyik programot 3 alkalommal futtatták le: 40°C-os pamut, 40°C műszálas és easy care programon. A vizsgálathoz használt műkosz - azaz a mesterségesen előállított szennyezőanyag, amivel a ruhákat "előkezelték" - összetételét tekintve hasonlít a hétköznapi szennyeződésekhez, mint a bor, tea, csoki, olaj, rúzs, olvasható a szervezet weboldalán.

A tesztelés szempontjai 

Mosási és öblítési hatékonyság

A mosás után vizsgálták a mosási hatékonyságot (a szennyeződés mekkora része maradt vissza a ruhákban), valamint az öblítési és a centrifugálási hatékonyságot, vagyis, hogy mennyi mosószer és mennyi víz maradt a kimosott ruhákban.

Víz- és energiafogyasztás, zajkibocsátás

Minden, automatikusan lefuttatott vizsgált mosási és öblítési programnál műszerek segítségével mérték a víz- és az energiafogyasztást. A mosás és a centrifugálás alatt a legnagyobb zajkibocsátást vették figyelembe a pontozásnál.

Használhatóság

Három szakértő pontozta a berendezéseket aszerint, hogy mennyire felhasználóbarát a kialakításuk:

  • mennyire nehéz nyitni/csukni az ajtót
  • mennyire nehéz bepakolni, kipakolni a ruhákat
  • a mosószer tartó rekesz mennyire könnyen nyitható, tölthető, jól látszik-e a mennyiség jelölés
  • a gombok használatósága, szimbólumok/jelölések mennyire egyértelműek
  • van-e és ha igen, mennyire egyértelmű a program vége jel
  • milyen könnyű tisztítani.

A kézikönyv használhatóságát is értékelték aszerint, hogy mennyire találhatóak meg benne a biztonságos és egyszerű üzemeltetéshez szükséges alapinformációk (pl. biztonsági intézkedések, programok leírása, tisztítás/karbantartás leírása, környezetbarát mosási tippek). Valamint azt is, hogy a fentiek mennyire felhasználóbarát formában vannak jelen (pl. betűméret, tagolás, ábrák, korrekt oldalszámozás).

A győztesek

A felültöltősök versenyét az AEG LTX7E272E mosógép nyerte, amely 167 ezer forintba kerül. A második helyet a Whirlpool mosógépe szerezte meg, utóbbi átlagára a magyar kereskedők kínálatában 106 ezer forint. Ráadásul a Whirlpool mosógépe energia- és vízfogyasztási szempontból például hatékonyabbnak bizonyult, mint az első helyet megszerző gép.

Az elöltöltősök közül a Samsung WW10M86INOA mosógép lett a legjobb, ám ez egy drága dolog: 400 000 forintba kerül. A második helyen szereplő LG mosógép viszont ennél jóval olcsóbb, 155 000 forintos átlagáron elérhető, és például a mosási hatékonyságának mutatói megelőzik az első helyen végzett termékét, írja a napi.hu.


Ne hagyd ki!