Kiderült, hogy melyik itthon kapható mosószer a hatékonyság bajnoka
Fotó:123RF

Kiderült, hogy melyik itthon kapható mosószer a hatékonyság bajnoka

Meglepő eredményt hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriumának összehasonlító vizsgálata. A folyékony mosószerek közül az a termék bizonyult a legjobb minőségűnek, amellyel a legkevésbé gazdaságoshoz képest kilencvenhárom forintot spórolhatunk meg minden mosáson.


A labor a kereskedelmi forgalomban kapható, fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek közül vizsgált tíz folyékonyat és tíz mosóport. A termékek összetételét a címkén olvasható tájékoztatással vetették egybe. A minőségi ellenőrzésekor a tisztítási hatékonyságot vizsgálták.

  Így zajlott a teszt

A szakemberek megmérték a mosószerek felületaktív-anyag- és oxigénalapú fehérítőszer-tartalmát, amely minden esetben belefért a csomagoláson feltüntetett értékhatárokba. Egyforma fehér textilmintákat kávéval, fűszerpaprikás olajjal, spenóttal és meggylével koszoltak össze, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, 40 °C-on mostak ki.

A legismertebb, drágább termékek kevésbé teljesítettek jól a mesterségesen létrehozott szennyeződések eltávolításában. A foltok eltüntetésében egy illatszerbolt-hálózat saját márkás mosópora volt a leghatékonyabb. Ha kíváncsi vagy rá, hogy melyik, a teszt részletes eredményét ITT megtalálod, ha megnyitod az oldalt, a cikkben görgess le az utolsó bekezdésig, és ha az aláhúzott szövegre kattintasz, letöltheted a pdf-et. Nem a lustatág az oka, hogy nem írjuk le a termék nevét, de ahogy mondani szokás, ez itt nem a reklám helye.

Nagy volt a szórás az árakban

A labor a fogyasztói ár és az adagolási ajánlás alapján számította ki az egy mosásra eső költséget. Nagy volt a szórás: a legolcsóbb, 27 forintos adagárú termék és a 120 forintos másik véglet között több mint négyszeres a különbség. A vizsgálatok kedvező tapasztalata, hogy mindegyik mosószer megfelelt az előírt követelményeknek, egyetlen fogyasztóvédelmi hatósági eljárást sem kellett indítani. A teszteléssel a minisztérium abban is segít a fogyasztóknak, hogy az ár-érték arányt figyelembe véve tudatosabb, pénztárcájukat kímélő döntést hozhassanak.


Ne hagyd ki!