Nagyon megéri utakat építeni manapság Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Hol terem komoly profit Magyarországon? Mutatjuk

Szakemberek vizsgálták meg, hogy a kettős könyvvitelt vezető hazai vállalatok szakágazati szinten mekkora profitot értek el. Megmutatjuk mi is, melyek manapság a legjövedelmezőbb ágazatok Magyaroroszágon!


A cégek nyereségét vették számításba

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vizsgálta meg a nagyjából 322 ezer kettős könyvvitelt vezető hazai vállalat 2020-es nyilvános pénzügyi eredményeit szakágazati szinten. Azt próbálták kideríteni, hogy melyek manapság az arányaiban legnagyobb profitot hozó ágazatok Magyarországon. A GKI tehát a cégeket nem a bevételeik nagysága, hanem a nyereségük százalékos aránya alapján sorolta be – írj a Gazdaságkutató adataira hivatkozva a hvg.hu.

Az árbevétellel arányos adózott eredmény átlagosan 8,5 százalékos volt 2020-ban. Csupán a nyereséges szakágazatok körében ez az érték 9,5 százalék. Az 581 ágazat közül 189-nél mutatható ki a 9,5 százaléknál nagyobb szint, 28 esetében pedig az átlag több mint kétszeresét is meghaladja ez az érték.

Ezek a legnyereségesebb ágazatok

A bevételeikhez képest arányaiban legnagyobb profittal rendelkező szakágazatok listájára 30 százalék feletti eredménnyel lehetett felkerülni. Ezek pedig a következő ágazatok:

  • Út- és vasútépítés (46,4 százalék)
  • Cementgyártás (41,8 százalék)
  • Gyógyszergyártás (40,7 százalék)
  • Veszélyes hulladék gyűjtése (33,2 százalék)
  • Jogi tevékenység (33,1 százalék)

Egyéb mutatók

Van átfedés az előző listához képest akkor, amikor az eszközarányos adózott eredményt vizsgáljuk. A szakágazati átlag ebben a kategóriában 3,6 százalék, a nyereséges szakágazatoknál pedig 3,8 százalék. Az élen 37 százalékos aránnyal megint az út- és vasútépítés áll, valamint a legjobbak között van a veszélyes hulladék gyűjtése is (31 százalék).

A sajáttőke arányos adózott eredmény esetében a szakágazati átlag 6,6 százalék, amíg a nyereséges szakágazatok átlaga 7,1 százalék. Az első helyen álló út- és vasút építési ágazat itt 76,4 százalékos mutatóval rendelkezik. A nagyobb ágazatok közül kimagasló a híd, alagút építése (48,5 százalék), a dohányáru nagykereskedelem (48,3 százalék) és a veszélyes hulladék gyűjtése (45,7 százalék).

7100 milliárd forint adózott eredményt értek el a vizsgált szakágazatok összesen, és 526 milliárd forint nyereségadót fizettek be 2020-ban. Egy olyan évben, amikor a GDP közel 5 százalékkal csökkent.

Ne hagyd ki!