Mutatjuk a listát
Fotó: Shutterstock

Kijött a hazai top szállodák rangsora, a főváros verhetetlen

A Dining Guide 2023-as kiadványa a magyarországi luxusszállodákat is díjazta. A top10-es lista összeállításakor 25 ötcsillagos hotelt teszteltek. A kimagasló vendégélményt nyújtó komplexumok között több vidéki szálloda van, azonban budapestiek viszik a prímet.


Díjazták a legjobb magyarországi hoteleket

Külön fejezetben foglalkozik az Audi-Dining Guide Top 100 Étteremkalauza a magyarországi ötcsillagos hotelekkel. Top10-es ranglistát is állítottak az általuk tesztelt luxusszállodákból a Dining Guide 2023-as kiadványban.

A kalauz készítői összesen 25 ötcsillagos szállodát vizsgáltak meg hazánkban. A mezőnyből a 111 szobás és 19 lakosztályos Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett az élen, így megkapta az Év Luxusszállodája Díjat.

A második helyre a Luxury 5 Stars szállodalánc budapesti egysége, a 160 szobás és 19 lakosztályos Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest került. A luxusszállodai toplista harmadik helyén pedig a Ritz Carlton Budapest végzett – írja a VG.

De mutatjuk az Audi-Dining Guide ötcsillagos szállodai toplistájat:

  1. Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest
  2. Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest
  3. The Ritz Carlton, Budapest
  4. Kempinski Hotel Corvinus, Budapest
  5. Párisi Udvar Hotel Budapest – The Unbound Collection by Hyatt, Budapest
  6. Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton, Szántód
  7. Verno House, Budapest
  8. LUA Resort, Balatonfüred
  9. Avalon Resort & Spa, Miskolc
  10. Botaniq Turai Kastély Small Luxury Hotel, Tura

Érdekes számokat mutat a belföldi turizmus

Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 6 százalékkal csökkent a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a magyarországi turisztikai szálláshelyeken áprilisban, éves alapon. 2023 első négy hónapjában pedig 8,4 százalékkal esett vissza a belföldi vendégéjszakák mennyisége az előző év azonos időszakához képest. Viszont kedvező adat, hogy a külföldiek 13 százalékkal több éjszakát töltöttek magyar szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A turisztikai, azaz kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken nagyjából 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött áprilisban. A számuk 6,7 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 1,2-vel volt nagyobb az egy évvel korábbinál, ami a külföldi vendégforgalom bővülésével magyarázható.

Az áremelkedések a szálláshelyeket sem kerülték el, így egy 3 csillagos hotel átlagosan nagyjából 30 ezer, egy 4 csillagos pedig 54 ezer forintba került áprilisban két főre, de emelkedett a panziók és az apartmanok ára is. A drágulást leginkább az energiaárak megugrása, a munkaerő költségének a növekedése és az élelmiszerárak jelentős emelkedése generálja.


Ne hagyd ki!