Egy retro kamera, egy csapó, egy filmszalag és egy adag popcorn van egy pódiumon vörös függöny és egy mozivászon előtt egy moziteremben
Minden bizonnyal lehetetlen megállapítani, hogy melyik a világ legjobb filmművészeti alkotása. Szerencsére sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, ha a világ legjövedelmezőbb filmjét keressük. Cikkünkben megvizsgáljuk, mely filmek vonzották a világon a legtöbb nézőt a mozikba.


Disney uralom

Ha a világ legjövedelmezőbb filmjeiről beszülünk, sokan valószínűleg arra gondolnak először, hogy „biztosan valamelyik szuperhősös film vezeti a listát". És bár nem járnak messze az igazságtól, valójában egy 2009-es alkotás áll az élen, amely egy idegen bolygóra kalauzolja el a nézőket James Cameron jóvoltából. Bizony, az Avatarról van szó. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Marvel Studios eddigi legértékesebb filmje, a Bosszúállók: Végjáték a megjelenése után egy rövid időre átvette a listavezető helyet.

Ez azonban nem tartott sokáig, ugyanis az Avatar mögött álló stúdió 2021 márciusában ismét elkezdte vetíteni a filmet a kínai mozikban. A rafinált akció több mint 57 millió dollárt hozott a Fox konyhájára, így az Avatar ismét pole-pozícióba került.

Egy valami biztos: az egész „pénzverseny" abszolút győztese egyértelműen a Disney. A Disney a top 10-es listán szereplő filmekből hatot birtokol, ráadásul a Fox 2019-es felvásárlásával az Avatar-franchise jogait is „megörökölte". Ez azért is előnyös, mert ha minden igaz, minimum két résszel folytatják a Na'vi-k történetét, de egyes értesülések szerint akár öt részre is bővülhet a franchise.

Nem szaporítjuk tovább a szót, nézzük a világ 10 legtöbb pénzt termelő filmjét (inflációs korrekció nélkül)!

10. Jégvarázs 2 – 1,45 milliárd dollár

9. Halálos iramban 7 – 1,516 milliárd dollár

8. A Bosszúállók – 1,518 milliárd dollár

7. Az Oroszlánkirály – 1,66 milliárd dollár

6. Jurassic World – 1,671 milliárd dollár

5. Bosszúállók: Végtelen háború – 2,048 milliárd dollár

4. Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő – 2,068 milliárd dollár

3. Titanic – 2,187 milliárd dollár

2. Bosszúállók: Végjáték – 2,797 milliárd dollár

1. Avatar – 2,847 milliárd dollár

Ne hagyd ki!