Konyhai robotgépeket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete
Fotó: Shutterstock

Ha van 1930 forintod, megtudhatod, melyik konyhai robot éri meg legjobban az árát

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 74 konyhai robotgépet tesztelt laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. A teszt során nemcsak a működésre, hanem a használat egyszerűségére, a tervezésre és kivitelezésre, beleértve a motor élettartamát, a zajszintre és az energiafogyasztásra is figyeltünk. Az egyes modellek árai között nagy eltérések lehetnek. A teszt eredménye azonban fizetős.


Általános vizsgálati körülmények

Az összes vizsgálat úgy történt, mintha egy valódi konyhában történt volna. A készülékeket ugyanarra a hálózati feszültségre (230 V) csatlakoztattuk. Minden vizsgálatot 20 °C-os (± 5 °C) szobahőmérsékleten végeztünk

-írja a módszertanról a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A tejtermékeket a vizsgálatok előtt legalább 24 órán át 3 °C-os hűtőszekrényben tároltuk. Szükség esetén 15 °C-os csapvizet használtunk (mindig ugyanabból a forrásból). A tesztelés során mindig követtük a kézikönyvben szereplő utasításokat - a gyártó által megadott maximális működési időt, az ajánlott sebességet és az adott programot.

A tesztelők az alábbi dolgokat vizsgálták:

 • Tojáshab készítése
 • Tejszínhab készítése
 • Pitetészta
 • Kenyértészta
 • Majonéz készítés
 • Palacsintatészta
 • Aprítás: diófélék / fűszernövények / hagyma
 • Reszelés: sajt / sárgarépa
 • Burgonya szeletelés
 • Bébiétel készítés
 • Smoothie készítés (3 különböző változat)
 • Gyümölcslé: narancs/almalé
 • Jégdarabolás
 • Hasábburgonya készítés

A fenti funkciók értékelése a végső pontszám 45%-át teszi ki.

Kezelhetőség

Értékeltük a használati utasítás érthetőségét és teljességét, a gombok és panelek használatának egyértelműségét, az összeszerelés és a programok egyszerűségét, a kiöntés (töltés) és a kiürítés egyszerűségét, a különböző munkafolyamatok során a vizuális ellenőrzés lehetőségét, a készülék stabilitását, tisztítását, tárolását és a jobb vagy bal kézzel történő használat kényelmét. A kezelhetőség értékelése a végső pontszám 25%-át teszi ki.

Tervezés és kivitelezés

Értékeltük a készülék általános kivitelezését, a konstrukció robusztusságát, az egyes alkatrészek egymáshoz való illeszkedését, a kezelőszervek kialakítását és a felhasznált anyagok minőségét (műanyagok, fémek). A feliratok és a festék tartósságát is felmértük. A tervezés és kivitelezés értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Zajszint

A zajszintet különböző sebességeknél, fél méter távolságból mértük. Az eredmény a legmagasabb mért értékre vonatkozó minősítést mutatja. A zajszintet három laboratóriumi szakértő szubjektíven is értékelte. A zaj általános minősítése a két részminősítés eredményeinek kombinációjából áll. A zajszint értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Elektronikai biztonság

A biztonsági teszt a figyelmeztető jelzések meglétének ellenőrzése mellett a villamosenergia-használattal kapcsolatos biztonsági értékelést is tartalmazott (az elektromos csatlakozás szigetelése és folytonossága). Mindegyik készülék megfelelt a szükséges biztonsági követelményeknek. Ez az értékelés nem számított bele a végső pontszámba.

Motor élettartam

A készülékek motorját nagy terhelésnek tettük ki. 2 tesztet végeztünk el, 2-2 egymást követő tesztnapon, így összesen 240 ciklust teljesítettek a gépek.

Energiafogyasztás

Az energiafogyasztást standby vagy készenléti üzemmódban mértük. Az energiafogyasztás értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Ár

Az árak a hazai webáruházak árainak középértékét jelzik a tesztelés időpontjában, a teszteredményt nem befolyásolják. Az eredményeket ITT találod, fizetés ellenében elolvashatod.


Ne hagyd ki!