Május elején megjelenik az Apple operációs rendszerének az iOS-nek a legújabb frissítése. Az eddig legfeljebb az almás logót viselő telefonok tulajdonosait érdeklő hírt azonban felkapta a világsajtó, miután a frissítés adatvédelmi újdonságai miatt a felhasználói adatokból pénzt kereső vállalkozások komolyan háborogni és fenyegetőzni kezdtek.


​Az egyiknek jó hír….

Az Apple 14.5-ös iOS frissítésére pont ez a kettősség jellemző. Ha valaki letölti a május első napjaitól elérhető frissítést, utána minden egyes alkalmazás megnyitásakor egy felugró ablakkal fog találkozni, ahol beállíthatja, az adott alkalmazás követheti-e, hogy tulajdonosa mit csinál a készülékével vagy sem? Ez a felhasználóknak mindenképpen jó hír, hiszen végre ők és a nem a különféle alkalmazások fejlesztői dönthetik el, hogy odaadják-e elemzésre az adataikat vagy sem?

​…a másiknak katasztrófa!

A frissítés miatt az Apple okostelefonokon futó alkalmazások fejlesztői, köztük olyan gigászok is, mint a Facebook vagy a Google háborognak. Ez érthető is, hiszen ezek a vállalkozások azzal keresnek pénzt, hogy mindenkinél jobban ismerik a felhasználókat, így célzottan nekik szóló hirdetésekkel tudják bombázni őket. A célba találó reklámokért pedig jó sok pénzt fizetnek a hirdetők. Mindezért csak annyit kellett tenni, hogy a jobb felhasználói és hirdetői élmény fejében a felhasználók az első használatkor beleegyezzenek adataik elemzésébe.

​Versenykorlátozás lenne?

Tengernyi pénzről van szó. A Facebook például már jó előre jelezte, az Apple iOS frissítés megjelenése mindenképpen komoly hatással lesz a cég hirdetési bevételeire. Az érintettek persze nem nézik tétlenül, hogy az Apple elhorgássza előlük bevételeik jó részét. Németországban több média, hirdetési és technológiai céget tömörítő szervezet bírósághoz fordult, mert szerintük az Apple lépése korlátozza a piaci versenyt.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!