Egy ismeretlen floridai vállalat átvette az irányítást az internet egy jelentős része felett, amit korábban a Pentagon ellenőrzött. Mindezt 3 perccel Donald Trump elnöki megbízatásának vége előtt – derült ki a Business Insider cikkéből.


Amíg az USA és a világ figyelme Joe Biden beiktatására fókuszált, addig a háttérben a Global Resource System vállalat átvette az irányítást a világháló tetemes része felett. Mint kiderült, a „hatalomátvétel" az Amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából történt.

​Elrettentő számok

A beiktatás óta a vállalat már 175 millióra növelte az általuk megfigyelt IP címek számát. Ez azt jelenti, hogy nagyobb részét ellenőrzik az internetnek, mint a Comcast és az AT&T együttvéve.

Időközben kiderült, hogy ez egy olyan projekt része, amit a Pentagon Digitális Védelmi Szolgáltatása (DDS) kezdeményezett. A DDS nem részletezte pontosan mit takar a projekt, de azt elárulták, hogy a Védelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó digitális terület jogosulatlan használatát akarják megakadályozni, illetve növelni szeretnék a biztonságot az esetleges sebezhetőségek azonosításával.

Brett Goldstein, a minisztérium igazgatója korábban kockákból álló SWAT kommandónak nevezte a DDS szakembereit, akiknek az a feladata, hogy megoldják a kormányszerv legnagyobb problémáit. A Nemzetvédelmi Ügynökséggel karöltve ők feleltek a koronavírus-oltóanyag programjának védelméért, de többek között olyan biometrikus applikációt is fejlesztettek, ami képes a harcmezőn azonosítani a katonák közelében lévő embereket.

​Kapucnis hackerek

A DDS honlapja alapján jelenleg 82 alkalmazottjuk van, köztük mérnökök, adattudósok és informatikusok. Legtöbbjük a Szilícium-völgy világát megjárt egykori civil, de akad köztük katonai, illetve kormányzati múlttal rendelkező dolgozó is. Úgy hivatkoznak magukra, mint egy csapat kapucnis hacker és kocka, akik azért dolgoznak, hogy életeket mentsenek.

2015-ben alapították a részleget, ahova szigorú előszűrés után lehet bekerülni. Egyéni készségek alapján „céhekbe" szervezik az embereket, akik közvetlenül a vezetőségnek felelnek. Maga a szervezet pedig egyenesen a védelmi miniszternek jelent.

2016-ban indították el a „hackeljük meg a Pentagont" projektjüket, aminek keretein belül folyamatosan támadták az ötszögű katonai szentélyt, ezzel azonosítva az informatikai rendszerek sebezhetőségét.

The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!