Egy ismeretlen floridai vállalat átvette az irányítást az internet egy jelentős része felett, amit korábban a Pentagon ellenőrzött. Mindezt 3 perccel Donald Trump elnöki megbízatásának vége előtt – derült ki a Business Insider cikkéből.


Amíg az USA és a világ figyelme Joe Biden beiktatására fókuszált, addig a háttérben a Global Resource System vállalat átvette az irányítást a világháló tetemes része felett. Mint kiderült, a „hatalomátvétel" az Amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából történt.

​Elrettentő számok

A beiktatás óta a vállalat már 175 millióra növelte az általuk megfigyelt IP címek számát. Ez azt jelenti, hogy nagyobb részét ellenőrzik az internetnek, mint a Comcast és az AT&T együttvéve.

Időközben kiderült, hogy ez egy olyan projekt része, amit a Pentagon Digitális Védelmi Szolgáltatása (DDS) kezdeményezett. A DDS nem részletezte pontosan mit takar a projekt, de azt elárulták, hogy a Védelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó digitális terület jogosulatlan használatát akarják megakadályozni, illetve növelni szeretnék a biztonságot az esetleges sebezhetőségek azonosításával.

Brett Goldstein, a minisztérium igazgatója korábban kockákból álló SWAT kommandónak nevezte a DDS szakembereit, akiknek az a feladata, hogy megoldják a kormányszerv legnagyobb problémáit. A Nemzetvédelmi Ügynökséggel karöltve ők feleltek a koronavírus-oltóanyag programjának védelméért, de többek között olyan biometrikus applikációt is fejlesztettek, ami képes a harcmezőn azonosítani a katonák közelében lévő embereket.

​Kapucnis hackerek

A DDS honlapja alapján jelenleg 82 alkalmazottjuk van, köztük mérnökök, adattudósok és informatikusok. Legtöbbjük a Szilícium-völgy világát megjárt egykori civil, de akad köztük katonai, illetve kormányzati múlttal rendelkező dolgozó is. Úgy hivatkoznak magukra, mint egy csapat kapucnis hacker és kocka, akik azért dolgoznak, hogy életeket mentsenek.

2015-ben alapították a részleget, ahova szigorú előszűrés után lehet bekerülni. Egyéni készségek alapján „céhekbe" szervezik az embereket, akik közvetlenül a vezetőségnek felelnek. Maga a szervezet pedig egyenesen a védelmi miniszternek jelent.

2016-ban indították el a „hackeljük meg a Pentagont" projektjüket, aminek keretein belül folyamatosan támadták az ötszögű katonai szentélyt, ezzel azonosítva az informatikai rendszerek sebezhetőségét.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!