Ujjlenyomatos azonosítás okostelefonon

A kibertámadások mellett az elmúlt napokban, hónapokban megsokasodtak az okostelefonokat érintő offenzívák. Gondoljunk csak az álcsomagküldős sms-ekre. Nézzük, milyen óvintézkedéseket tehetünk ellenük!


Az egyik legalapvetőbb biztonsági intézkedés a telefonunk megfelelő lezárása. Kerüljük az olyan triviális kódokat, mint az „1234", illetve legyünk kicsit kreatívabbak a feloldómintázatokkal is, hagyjuk el a tipikus „L" betűs alakzatokat. Érdemes mindkét esetben bonyolultabb megoldásokat használni, legyen az egy négynél hosszabb számsor, vagy egy komplikált mintázat. Lehetőség szerint használjunk biometrikus lezárást, ilyen például az ujjlenyomat, vagy arcfelismerő funkció.

Igazolt áruházak használata

Csak és kizárólag olyan helyekről töltsünk le applikációkat, amelyek hivatalos áruházakból származnak, mint a Google Play, vagy az AppStore. Ha bizonytalan forrásokból telepítünk alkalmazásokat a telefonunkra, akkor jelentősen megnöveljük annak az esélyét, hogy valamilyen kártékony program is települjön a készülékünkre. A nem hivatalos oldalakat sokkal kevésbé szigorúan ellenőrzik, így inkább kerüljük el a látogatásukat.

 Gyanús engedélykérések

A legtöbb alkalmazásnak, ahhoz, hogy megfelelően ellássa a funkcióját, engedélyekre lesz szüksége. Például egy hívásapplikáció jogosan kér hozzáférést a névjegyzékünkhöz. Az viszont már igen gyanús lehet, ha egy ébresztőóra a galériánkhoz akar hozzáférni, vagy egy naptár a böngészési adatainkra lenne kíváncsi. Éppen ezért, amikor az első indításnál felugranak az engedélykérések, mindig alaposan nézzük át ezeket, és ha indokolatlan dolgokhoz szeretne hozzáférni az app, akkor töröljük le.

Az ESET kutatói, akiknek a tippeket köszönhetjük, néhány éve például egy zseblámpának álcázott trójai falovat fedeztek fel, ami banki azonosítókat akart feltérképezni.

Védelmi szoftver használata

Manapság ugyan úgy megtámadhatják a vírusok és a hackerek az okostelefonjainkat, akárcsak a számítógépeket. Viszont egy másik hasonlóság is van a két eszköz között, ez pedig nem más, mint a biztonsági szoftverek, amelyek pont az ilyen fenyegetések kiszűrésére specializálódtak. Érdemes a telefonunkra is telepíteni egy ilyet, hiszen ezek:

  • védelmet nyújtanak a kibertámadások és a trójai falovak ellen
  • blokkolják a gyanús weboldalakat
  • biztosítják a kijelölt adatok védelmét
  • megkönnyítik az elveszett vagy ellopott eszközök megtalálását

Mindig frissítsük az általunk használt védelmi applikációt, hogy naprakész legyen a program a legújabb fenyegetésekkel szemben is.

Biztonsági mentés

A telefonunkon tárolt fájlokra rengeteg veszély leselkedik. Készülékünk vízbe eshet, széttörhet, vírustámadás érheti, ellophatják, meghibásodhat, a számunkra fontos fájlok, fényképek, videók ilyenkor elveszhetnek. Ennek megelőzésére érdemes biztonsági mentéseket csinálni, ami történhet külső adathordozó (pendrive, HDD) segítségével, illetve felhőbe való feltöltéssel. Utóbbi esetében használhatunk automatikus szinkronizálást is, így nem kell minden alkalommal egyesével bajlódni a folyamattal.

Tájékozódjuk, ne bagatellizáljuk el a veszélyt

Ahogyan azt a közelmúlt is bebizonyította, nemcsak vírusok és trójai falovak fenyegetik az eszközeinket, hanem az adathalászat és egyéb átverések is. Kaphatunk e-maileket, melyek arra próbálnak rávenni, hogy kattintsunk rá a benne található, általában rosszindulatú szoftvereket tartalmazó linkre, de ide sorolhatjuk azokat az SMS-eket is, amik alkalmazások letöltésére, esetleg pénzküldésre ösztönöznek. De megemlíthetnénk azokat a külföldi hívásokat is, amelyekre, ha válaszolunk, nem kapunk mást, csak egy vaskos telefonszámlát. A lényeg, hogy ha gyanús üzeneteket kapunk, például hogy megjött a csomagunk, de nem is rendeltünk semmit, vagy olyan országból hívnak, amihez életünkben semmi közünk nem volt, akkor ezeknek ne dőljünk be, mert valószínűleg csalók vannak az akciók mögött.

Legyünk körültekintők, ne essünk bele abba a hibába, hogy minket nem támadhatnak meg, vagy hogy az átlagos adatainkat értéktelennek gondoljuk a csalóknak. Ők ugyanis nem válogatnak, ömlesztve küldenek ki minden kártevő programot, halásszák az adatokat, és senkit nem kímélnek.


The Conversation

Ne hagyd ki!