Gyorsaságban a Telenor a sebesség bajnoka a mobilneten a hazai szolgáltatók között
Fotó: Shutterstock

A Telenor és az iPhone a sebesség hazai bajnoka a mobilneten

A Telenor Magyarország a leggyorsabb és legkonzisztensebb hálózatok versenyében beérte, illetve meg is előzte a Magyar Telekomot az egyik legnépszerűbb crowdsourcing sebességmérő platform, az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net méréseinek összesítése alapján, írja a hsw.hu.


A versenyről

Hazai viszonylatban új mobilnet-sebességbajnokot avatott a tavalyi utolsó negyedévben az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform, mely a felhasználók által mért adatokat összegyűjtve időről-időre közzéteszi az adott országra vonatkozó mérési statisztikákat.

A platform legfrissebb adatai alapján a Telenor Magyarország a tavalyi negyedik negyedévben beérte, illetve megelőzte a Magyar Telekomot a mobilhálózatok konzisztencia- és sebességversenyében. Az Ookla saját metrikája (több mérési adat összesítéséből összeálló Speed Score) alapján a Telenor 69,4 pontos értéket ért el a skálán, melyet 52,4 és 35,25 ponttal követett a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország, olvasható a hsw.hu-n.

A mérésről

Fontos, hogy a mérések során csak az ún. „modern chipsetes” okostelefonok által mért adatokat összegezte az Ookla, melynek célja, hogy a modernizált hálózatok valós képességeit ne fogja vissza az elavult készülékek tudása.

Vélhetően ez lehetett a kulcs a Telenor év végi brillírozásához is, a cég 5G-s hálózatára ugyanis sokáig nem tudtak csatlakozni a legújabb, 5G-s iPhone-ok, melyek többnyire a készülék-sebességverseny éllovasainak számítanak, ám az iOS 15.1 tavaly októberi kiadásával ez a hiányosság megszűnt.

Az Ookla szerint a leggyorsabb hálózati méréseket szinte kizárólag iPhone-okkal végezték ebben az időszakban Magyarországon: a hálózati elérés sebessége alapján felállított top5-ös listán csak az Apple készülékei szerepelnek, élen a tavalyi széria három tagjával, az iPhone 13 Pro-val, az iPhone 13 Pro Max-szal és az iPhone 13 minivel.


The Conversation

Ne hagyd ki!